Svensk havre i Gröt-VM för första gången

Pressmeddelanden, 2014

Nu är Gröt-VM avgjort och för första gången användes svensk havre. Per Carlsson, grötfantast -  var på plats i Carrbridge i Skottland för att representera Sverige i den prestigefyllda tävlingen, Golden Spurtle World Porridge Making Championships. Havre, som är en uppskattad råvara över hela världen, uppmärksammades även globalt fredagen den 10 oktober i samband med världsgrötdagen.

Per Carlsson, som innan kunde tillskriva sig både advokat och vandrarhemsägare till yrket, tog sig an ännu en utmaning när han i helgen tävlade i världsmästerskapet i grötkokning. Han tog tidigare i år över Steninge Vandrarhem i Halland och kärleken för den ursvenska råvaran växte sig allt starkare i och med utmaningen att koka den perfekta gröten för vandrarhemmets besökare. Pers gröt har väckt stor uppmärksamhet och skapat förtjusning bland gästerna, vilket lett fram till beslutet att tävla i världsmästerskapet.

– Havre är en fantastisk råvara med oändliga möjligheter. Efter den här sommaren har jag förstått att det är väldigt många som älskar gröt, och jag får ofta frågor om hur jag lyckas med havregrynsgröten. Därför vill jag dela med mig av den kunskapen. Att få tävla i världsmästerskapet i gröt med svensk havre var en fantastisk erfarenhet, säger Per Carlsson, Sverigerepresentant i världsmästerskapet i grötkokning 2014.

Specialhavre från Sverige i Gröt-VM
Den havre som Per kokade gröt på i Skottland, skiljer sig något från den traditionella svenska havren. Enligt tävlingsreglerna måste en särskild typ av havre, så kallad steel cut-havre, användas. Trots att den är vanlig i Skottland, är den inte alls vanlig i Sverige och går inte att få tag på i svenska livsmedelsbutiker. Men eftersom den svenska havren är känd över hela världen var det naturligt för Per Carlsson att hitta ett sätt att tävla med den svenska råvaran.

– Vi har arbetat med gröt länge och vet att nordisk havre är uppskattad över hela världen. Det nordiska klimatet är perfekt för havren, vilket gör att svensk havre har hög kvalité. Havre är både nyttigt och gott - så gott att det till och med går att tävla i havregrynsgrötkokning. När Per kontaktade oss för att se om vi kunde lösa svensk så kallad steel cut-havre till tävlingen blev vi givetvis otroligt stolta. Vi lyckades fixa fram det så att Per kunde åka till Skottland med äkta svenska havre, säger Marcus Burmester, Nordisk marknads- & innovationschef på AXA, ett varumärke inom Lantmännen.

Per Carlssons insats ledde inte till någon placering, men det kreativa grötrecept, som han tävlade med i specialklassen, resulterade i fina omdömen från domarna och från BBCs moderator som var på plats.

Svensk havre

  • Havre är en av de mest betydande grödorna för svenskt jordbruk.
  • Omkring 100 000 ton används årligen till livsmedel i form av gryn, mjöl, mathavre, dryck och fiberkoncentrat.

  • Det svenska klimatet är perfekt för havre att växa i och det är stor efterfrågan på svensk havre – i Sverige och utomlands.

  • Havre är en hälsosam råvara som har en rad positiva effekter på hälsan. Sädesslag är dessutom ett bra val ur miljösynpunkt.

  • Steel cut-havre har rensats, skalats, värmebehandlats och sedan klippts med stålknivar.

Recept: Pers specialgröt till VM i havregrynsgrötkokning
Per Carlssons tävlingsrecept är framtaget tillsammans med Viola Adamsson, grötforskare, författare och tidigare grötkokare till skidlandslaget, och Catarina Arvidsson, frukostmakare på Steninge Vandrarhem. Receptet bygger huvudsakligen på nordiska ingredienser

Ingredienser: (2 portioner)

2 dl havregryn (i tävlingen användes gryn som inte finns att köpa i Sverige i dagsläget)

4 dl vatten

1 krm salt

Blanda gryn och vatten i en kastrull. Gröten tillagas på låg temperatur i minst tio minuter. Rör om

Ofta och smaka av med salt. Under tiden som gröten puttrar förbereder du toppings.

Topping 1: Crumble på rapsolje- och björksockerfrästa rågflingor
3 msk rapsolja, 1 ½ dl rågflingor, 0,3 dl björksocker. Häll 3 msk god rapsolja (helst kallpressad) i en stekpanna, lägg i rågflingorna och låt dem bli gyllenbruna. Häll på björksockret och låt det karamelliseras tillsammans med rågflingorna till en fin gyllenbrun crumble. Ställ åt sidan så att den får svalna lite.

Topping 2: Rårörda lingon
0.6 dl rårörda lingon, 0.3 dl ekologiskt socker, Godast är förstås med hemplockade lingon som rårörts i ekologiskt socker utan några övriga tillsatser. Tumregeln är att ta två delar bär och del socker, men gillar du lite syrligare lingon kan du dra ned på mängden socker. Har du inte tillgång till hemplockade lingon så får det bli näst bästa alternativet, frysta lingon. Rör sockret och lingonen en stund tills bären blir lite mosiga och sockret löses upp. Ett annat alternativ är färdiga köpta rårörda lingon.

Topping 3: Flytande honung med en twist kanel
3 msk flytande honung, 1 krm kanel, Blanda bara dessa ingredienser. Serveringstips: Servera havregrynsgröten i vida tallrikar och garnera med rågcrumblen i ytterkant av havregrynsgröten, skeda på de rårörda lingonen och ringla sedan på den flytande kanelhonungen över lingonen. Gröten avnjutes bäst utan mjölk, men kan serveras med en klick naturell yoghurt.

För mer information kontakta gärna:
Jenny Svederman, PR-chef, Lantmännen, tel: 0705 87 42 34 jenny.svederman@lantmannen.com