Tre nya medlemmar i Svenska skolkockslandslaget ”Team Swedish School Restaurants”

Pressmeddelanden, 2013

Det svenska skolkockslandslaget ”Team Swedish School Restaurants” är nu rustat med två nya deltagare och förbereder sig för VM i Luxemburg 2014 och Matlagnings OS i Erfurt 2016. Skolkocken Barbro Fernström från Vallagärdets skola i Karlstads kommun är ny i laget och Lyndon McLeod går från en reservplats till ordinarie. Johan Ederström, skolkock på Bergalyckans förskola i Ljungby valdes till ny reserv. 

– Det känns riktigt bra att vi nu är ett fullständigt lag. Våra nya medlemmar kommer tillföra kunskap och erfarenhet som kommer toppa våra prestationer, säger Michael Bäckman, lagledare i Svenska skolkockslandslaget.

Barbro Fernström är en av de nya deltagarna arbetar som skolkock på Vallagärdets skola i Karlstads kommun och är en välkänd profil inom skolmatsfrågan. Barbro är nominerad till årets skolkock i White Guide J:r. Lyndon McLeod arbetar till vardags som kökschef på Gisle skolrestaurang i Gislaveds kommun. Lyndon var en av vinnarna i skolkockslaget som vann SkolmatsGastro 2012. Han går från att vara reserv till en ordinarie plats i laget. Johan Ederström är skolkock på Bergalyckabs förskola i Ljungby och tar reservplatsen i laget.

Förutom Barbro Fernstöm, Lyndon McLeod och Johan Ederström är övriga medlemmar i skolkockslaget lagledare Michael Bäckman, kökschef på Annerstaskolan i Flemingsberg och Even Bakke, kökschef på Brunnboskolan i Norra Hisingen.

Sponsorer till projektet
För att kunna genomföra satsningen mot VM och Matlagnings OS behövs sponsorer till projektet. I nuläget är två sponsorer klara, Lantmännen Cerealia och Martin & Servera, två sponsorer som har en stark anknytning till branschen. Lantmännen Cerealia sponsrade även förra årets Matlagnings OS.

Förra årets deltagande i Matlagnings-OS gav en statushöjning bland skolkockar. Laget bjöds in till Rosenbad där laget diplomerades av Eskil Erlandsson, jordbruksminister, för sina framgångar i tävlingen.

– Nu är vårt mål som skolkockslandslag att ta VM- guld i storköksklassen i Luxenburg 2014 samt OS-guld i Erfurt 2016. Med denna treårssatsning hoppas jag att vi kan sätta fokus på Sveriges skolkockar, skolrestauranger och på den offentliga maten i stort.