Varmt välkommen till tredje upplagan av SkolmatsGastro 24 april

2012, Pressmeddelanden

Inför live-publik och en namnkunnig expert- samt gästjury tävlar fem finallag om titeln ”Årets bästa skolkockslag” i årets upplaga av SkolmatsGastro tisdagen den 24 april. Eskil Erlandsson, Landbygdsminister, som valt att inkludera skolmat i sin satsning på Matlandet Sverige, är på plats för att heja fram lagen. Lantmännen arrangerar tävlingen för tredje gången i syfte att höja statusen för skolkockar och skolmat.

De fem lagen Team ”Matmagikerna” från Täby, Team ”Kavelbro” från Skövde, Team “Aptit - on top 2012” från Mark, Team ”In Bamba We Trust” från Enköping, samt Team ”Värnamos Gastrokockar” från Värnamo har gått till final i hård konkurrens från skolkocklag från runtom i landet.

De fem finalistlagen står nu inför en tuff uppgift. De ska på tid och inför en expert- och gästjury, mässbesökare samt skolbarn från de tävlande skolorna tilllaga och servera tre rätter - en soppa, ett vegetariskt alternativ och en varmrätt på antingen fisk, fågel eller kött. Men det räcker inte med att tillaga maten, den ska även närings- och kostberäknas, inte kosta mer än 10 kronor per portion och ska fungera att bjuda minst 100 matgäster på.

Staffan Ling kommer att vara tävlingsvärd.

Expertjuryn som kommer att bedöma lagens färdigheter i köket leds av Kurt Weid, grundare till SkolmatsGastro, som har följande matproffs till sin hjälp: Malin Söderström, kökschef på Moderna Museet, Adrian Junker, kökschef på Universitetssjukhuset Inselspital i Bern dit vinnarresan går, Martin Karlsson, lagledare för vinnande laget Rosenknopparna 2010, samt Karin Lidén, ordförande i Kost och Näring.

Till sin hjälp har expertjuryn en 40 medlemmar stor gästjury bestående av bland andra Paul Svensson, kock med fina tävlingsmeriter känd från SVT Gomorron, Ami Hovstadius, projektledare för Matlandet Sverige på Visit Sweden, Emma Erlandsson från Juniorkocklandslaget och Stefan Holmström, kock och kokboksförfattare.

Plats: Tävlingsområdet A43:60, på GastroNord på Stockholmsmässan i Älvsjö. Östra Ingången ligger närmast. Intervjuer med vinnarlaget sker i VIP-loungen AG:42.

Tid: Tisdagen den 24 april klockan 10.00-13.00. Prisutdelning ca kl 13.00. Möjlighet till intervjuer finns i VIP-loungen AG:42 mellan ca kl 13.00-13.30.

Anmälan: Sker senast den 23 april till:

                 Jenny Svederman, presschef, Lantmännen 

                 jenny.svederman@lantmannen.com

                 tel: 0705-87 42 34

Ansök om ackreditering till mässan på http://www.gastronord.se/for-press.