Grötbar i Köpenhamn, smaksatt on-the-go gröt i New York och finkrogar i London med lyxiga grötblandningar. Utomlands serveras vår traditionella frukostmat som en hel maträtt och nu har en nyöppnad restaurang i Stockholm även gröt på menyn. Havregrynsmarknaden i Sverige har under de senaste 10 åren ökat med 50 procent. En undersökning där över 1000 svenskar deltagit, svarar 1 av 5 att huvudanledningen till att de äter gröt är att den går att äta vid flera tillfällen på dygnet.
– Gröten har gått från att vara fattigmansmat till trendmat i världsmetropoler. Vi ser en trend att gröt varieras på en mängd olika sätt och beroende på vilka lokala råvaror som finns. Det går att basera gröt på bovete eller olika sädesslag som råg, korn, havre och dinkel. Eller att blanda med exempelvis exotiska frukter, olika nötsorter eller nyttiga superbär, säger Jennie Johansson, dietist och kostrådgivare på AXA.
Undersökningen visar att 8 av 10 ätit gröt det senaste halvåret. Främsta anledningen till att äta gröt är att det är gott, vilket 67 procent svarar. Därefter följer mättande, nyttigt och enkelt att tillaga. Frukost är vanligaste tillfället att äta gröt, men 17 procent äter även gröt som lunch några gånger i veckan eller månaden. Män äter oftare gröt vid andra tillfällen på dygnet och nästan 1 av 4 män äter gröt till middags- eller kvällsmål några gånger i månaden. AXAs försäljningsstatistik visar också att svenskarna väljer att köpa allt fler produkter on-the-go.
– Allt fler efterfrågar hälsosamma och naturliga mål som mättar. Gröt innehåller kolhydrater av hög kvalitet och fibrer. Fibrer mättar bra och fibrerna i vanlig havre är extra bra för ditt kolesterolvärde. Nu under vintern skulle jag rekommendera en kaneldoftande äppelgröt eller varför inte ladda upp inför Vasaloppet med en vitaminspäckad blåbärsgröt, säger Jennie Johansson.
Enligt en studie av doktoranden Hanna Isaksson är gröt ett av de hälsosammaste sätten att börja dagen med och allra nyttigast är gröt baserad på rågflingor.
Ja, som frukostmat | 51 % |
Ja, som snabbmat/mellanmål | 10 % |
Ja, som tillbehör på en restaurang | 2 % |
Ja, som enskild rätt på en restaurang | 1 % |
Nej, aldrig | 46 % |
Om undersökningen
Undersökningen är riksrepresentativ och genomfördes av United Minds i januari 2012. Totalt svarade 1008 svenskar i hela landet, från 18 år och uppåt.
För mer information kontakta gärna:
Jennie Johansson, dietist och kostrådgivare AXA, tel: 070-927 80 32
Susanna Helsing, informatör Lantmännen Cerealia, tel: 076-147 41 89