Lantmännen tar förstaplatsen som Sverige mest hållbara varumärke för dagligvaror

Pressmeddelanden, 2012

I den totala rankingen av Sveriges mest hållbara varumärke fortsätter Lantmännen sin klättring och tar förstaplatsen inom kategorin Dagligvaror. Lantmännen stärker också sin ställning bland samtliga varumärken och är nu Sveriges fjärde mest hållbara varumärke i IDG:s undersökning Sustainable Brands.

– Det är glädjande att se resultat av vårt arbete med att föra ut att Lantmännen och våra ägare, 35 000 svenska lantbrukare, levererar ansvarsfullt producerad mat, säger Madelaine Hellqvist Kongstad, chef marknadskommunikation och varumärke på Lantmännen.

Sedan flera år tillbaka arbetar Lantmännen med kommunikation där aktuella frågor lyfts fram, som till exempel mathushållning, med Var rädd om maten-boken och skolmat genom tävlingen SkolmatsGastro. Samtidigt är produktförpackningarna i butik, från till exempel Kungsörnen, AXA och Kronfågel, märkta med Lantmännen och berättar att Lantmännen tar ansvar i hela värdekedjan från jord till bord.

– Jag ser vår förstaplats bland dagligvaror som ytterligare ett tecken på att konsumenterna uppmärksammar och vill veta vem som står bakom en produkt, fortsätter Madelaine Hellqvist Kongstad.

Stora ambitioner på hållbarhetsarbetet

Lantmännens ansvar ställer stora krav på klimat- och hållbarhetsarbetet och inom forskning och utveckling. Resultatet av undersökningen visar att Lantmännens arbete märks även externt.

I leverantörsledet arbetar Lantmännen med uppföljning av uppförandekod och mål för hållbara inköp av soja och palmolja nåddes under 2011. Framåt har Lantmännen mål att reducera koldioxidutsläppen med 40 procent till 2020 via ett strukturerat arbete med energieffektivisering och byte till förnybara energikällor.

– Lantmännens varumärkeslöfte är att ta ansvar från jord till bord och vårt arbete med hållbar livsmedelsförsörjning fortsätter. Utmärkelsen stärker oss i uppfattningen om att hållbarhet är en viktigt drivkraft för att utveckla ett framgångsrikt företag , säger Claes Johansson, chef för Hållbar utveckling på Lantmännen.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av IDG under perioden november 2011 – januari 2012. 8015 svenska konsumenter intervjuades om hållbarhet i sin konsumtion och hur de ser på de 200 största företagen i Sverige. Företagen bedöms utifrån miljöansvar, mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden och motverkan av korruption.

För mer information kontakta gärna:
Jenny Svederman presschef Lantmännen 
jenny.svederman@lantmannen.com
Tel: 0705 87 42 34

Pressbilder:
http://lantmannen.com Press & Media