Biologiskt växtskydd räddar morötterna

Pressmeddelanden, 2012

Kemikalieinspektionen har godkänt att Lantmännen BioAgris biologiska växtskydd Cedress får användas vid odling av morötter. Produkten, som löser ett av morotsodlarnas största problem, har väckt stort intresse.

Lantmännen BioAgris biologiska betningsmedel Cedress, som är baserat på en naturligt förekommande jordbakterie, har tidigare varit tillåtet att använda vid odling av ärter. Men från slutet av mars är produkten nu även godkänd för morötter. Intresset på marknaden är mycket stort.

– Cedress löser morotsodlarnas problem med Acrothecium, vilket är svarta fläckar orsakade av en svamp som gör att morötterna börjar ruttna och blir oanvändbara. Tidigare har det inte funnits något effektivt växtskydd mot Acrothecium men nu gör det det, berättar Kenneth Alness, vd för Lantmännen BioAgri AB.

– På en vecka fick vi de fem största morotsodlarna i Sverige att använda Cedress redan i år, trots att det mesta av utsädet redan var levererat. Till detta tillkom också odlare i Holland och Ukraina som ville ha produkten. Så snabb respons indikerar stort intresse.

Hållbarhet är viktigt för Lantmännen och med produkterna Cedress, Cedomon, och Cerall lyckas verksamheten kombinera biologiska produkter med det bästa från konventionell odling på ett mycket framgångsrikt sätt.

– Många talar om IPM (Integrated Pest Management) för framtiden, men vi har lösningen som redan praktiseras. För Cedress räkning hoppas vi nu på ett internationellt genomslag och diskussioner har redan inletts med flera intresserade parter.

För mer information, kontakta:
Kenneth Alness, vd, Lantmännen BioAgri, telefon: 08-657 43 36