300 åt skolmat första dagen på Café Opera

Pressmeddelanden, 2012

Måndagens lunch på Café Opera serverades av Sveriges bästa skolkockslag, Värnamos Gastrokockar, och 300 personer tog tillfället i akt att få Sveriges bästa skolmat för 30 kronor portionen. Detta var det första av fem tillfällen under vecka 21 när Café Opera intas av de fem finalistlagen från SkolmatsGastro från Skövde, Täby, Värmamo, Enköping och Kinna som lagar upp sina tävlingsrätter för allmänheten under varsin dag för endast 30 kronor. 

– Det har varit en rolig upplevelse att få ha tagit vår skolmat och vår kunskap med oss in på Café Opera och roligt att se att så många kom för att äta, säger Lyndon McLeod i laget Team Värnamos Gastrokockar, vinnare av Skolmatsgastro 2012. Nu hoppas vi att folk fortsätter komma hit varje dag denna vecka för att smaka Sveriges bästa skolmat. Förhoppningsvis leder detta till att fler får upp ögonen för vad som är möjligt i ett skolkök och att det går att göra bra mat även i skolan, avslutar Lyndon McLeod.

Lunchmeny Café Opera 21-25 maj 2012

Måndag

Team Värnamos Gastrokockar

Apladalsskolan i Värnamo

Lammjärpar med potatispure, timjan- och rönnbarssky och syrlig äppelkompott

Tisdag

Team Kavelbro

Kavelbrogymnasiet i Skövde

Hemlagad krispig kycklingburgare

med nybakt hamburgerbröd, fräscha grönsaker, baconcreme och ugnsrostad klyftpotatis

Onsdag

Team 'in Bamba we trust'

 Westerlundska gymnasiet i Enköping.

Lammfärsbiffar med Örtbuljong samt potatis- och rotfruktspanna

Torsdag

Team Matmagikerna

Rösjöskolan i Täby

Paprikakryddade kycklingspett, rostade rotfrukter och kikärtor samt äppel-coleslaw och nybakat bondbröd

Fredag

Team Aptit on top

Sätilaskolan i Marks kommun, Kinna

Kottfärspuck med skummig äppelcidersky, rostad potatishalva, syltade äpplen och inlagda morotslockar


För frågor kontakta gärna:
Jenny Svederman, presschef Lantmännen

Tel: + 46 705 87 42 34

jenny.svederman@lantmannen.com

Om SkolmatsGastro

SkolmatsGastro 2012 går av stapeln den 24 april. Till final går fem tävlande lag, tre skolkockar i varje lag. De tävlande lagen ska inte bara laga god mat de ska också klara närings- och kostberäkning samt tillaga allt på tid inför en sittande jury. Varje lag tillreder tre rätter från recept för minst 100 personer där snittkostnaden per måltid inte får överstiga 10 kronor. Juryn består av en expertjury på fem personer samt en gästjury på 40 personer som bland annat består av barn från finalskolorna, kommunala befattningshavare och kostchefer.

Fakta/Lantmännen

Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi, maskin och lantbruk. Exempel på Lantmännens varumärken är Axa, GoGreen, Gooh, Hatting, Kronfågel och Kungsörnen. Lantmännen ägs av drygt 36 000 svenska lantbrukare, har fler än 10 000 anställda, är verksamt i 18 länder och omsätter 36 miljarder kronor. Lantmännen har verksamhet i hela förädlingskedjan – från jord till bord.
 Läs gärna mer på
www.lantmannen.com och www.lantmannen.se