Vinnaren utsedd i tävlingen om nordiska smaker – modern rödbetsråraka med pepparrotspiff

Pressmeddelanden, 2011

I Lantmännens tävling Nordiska smaker har svenska folket lämnat in sina egna recept med tolkningar av nordiska smaker. Bakgrunden till tävlingen är att den nordiska maten är minst lika bra för oss nordbor som medelhavsmaten enligt studien Nordisk Kost. Den vinnande rätten, en råraka av rödbetor, fullproppad med friska nordiska smaker är skapad av Emma Hannerz.

– Det känns väldigt roligt att vinna tävlingen, speciellt eftersom det är ett vegetariskt recept trodde jag inte att jag hade en chans, säger Emma Hannerz. Jag hittade på receptet utifrån kriterierna och tyckte att det blev väldigt gott, nu lagar jag varianter på den ganska ofta.

Bakgrunden till tävlingen är Lantmännens studie om en hälsosam nordisk kost. Svenska folket uppmanades därefter att dela med sig på hemsidan och lägga upp sina egna recept med nordisk smak. Totalt vann tio recept pris. Vinnaren Emma vann en gourmetweekend för fyra i Grythyttan.

– Det har kommit in en otrolig mängd fina recept och det var inget enkelt arbete att plocka fram vinnaren, säger Elin Åström, matstylist, kock och medlem i juryn. Kriterierna bottnade ju dels i Lantmännens studie om nordisk kost men det var också möjligt att plocka pluspoäng på hur receptet var komponerat till exempel.

Men det allra bästa receptet enligt juryn var Emma Hannerz Rödbetsråraka med pepparrotspiff.

Juryns motivering:
”Vinnarrätten visade upp utmärkta smakkombinationer i ett väl utfört recept med traditionella typiskt nordiska råvaror, i en klassisk rätt utförd på ett modernt sätt.”

Vinnarrätten:
Rödbetsråraka med pepparrotspiff
http://lantmannen.se/vinnarenordmat

Ladda ner recept och pressbild här:
www.lantmannen.com/nordiet

Alla vinnarrätter:
Finns här: www.lantmannen.se/vinnarrecept


Om tävlingen

Nordiska smaker från Lantmännen är en tävling där besökarna på www.lantmannen.se skickade in sina egna recept och vinnande recepten valdes ut efter ett antal definierade kategorier. Vinnarrecepten valdes sedan ut av en jury bestående av Mårten Skånman (Lantmännen), Malin Törnblom, utvald från Lantmännens Facebook-sida, Elin Åström, kock och matstylist samt Kinna Jonsson, matbloggare och kokboksförfattare.

9 pristagare får en låda bra mat från Lantmännen, en vinnare får en gourmetweekend på Grythyttan för fyra personer.
Mer om tävlingen på www.lantmannen.se/nordiskasmaker

För mer information om Nordiska smaker och studien om nordisk kost kontakta gärna:

Jenny Svederman, presschef Lantmännen

Tel: + 46 705 87 42 34

jenny.svederman@lantmannen.com

Tävlingen: Mårten Skånman, online kommunikation/sociala medier Lantmännen
Tel: +46 703 97 42 32
marten.skanman@lantmannen.com