Skolmaten till nya höjder 2012 – Klart för tredje upplagan av SkolmatsGastro

Pressmeddelanden, 2011

Lantmännens matlagningstävling, SkolmatsGastro, den första och enda rikstäckande tävlingen för svenska skolkockar, genomförs för tredje gången under GastroNord, den 24 april 2012. Tävlingen är nu väletablerad och intresset har redan visat sig stort från skolor runtom i landet.

I april går den tredje tävlingen av stapeln under branschmässan GastroNord. Initiativtagare är Lantmännen med Kurt Weid, grundaren av det moderna kocklandslaget och idag köksmästare på Lantmännen Cerealia. Målsättningen var att synliggöra skolkockarna i den offentliga sektorn. Lantmännen har också skapat inspirationskokboken för skolkök - ”Matlust” med vinnarrecepten och barnens favoriter i en kokbok för att inspirera fler skolor och skolkockar att göra både god och nyttig mat.

– Finalisterna och vinnarna från tidigare år har visat sig bli inspiratörer för alla landets skolkockar. Deras insatser och mod ger skolköket ett erkännande och stärker statusen för de cirka 15 000 skolkockar som varje dag serverar över en miljon skolmåltider i Sveriges skolor, säger Kurt Weid. Vårt mål, att skolkockar ska röna minst samma status som restaurangkockar, kommer ännu lite närmare när nu tre av ”gastrokockarna” ska tävla i Matlagnings-OS i Erfurt, Tyskland i oktober 2012.

Sveriges enda rikstäckande matlagningstävling för skolkocka
Lantmännen startade SkolmatsGastro 2008, Sveriges första och enda rikstäckande matlagningstävling för skolkockar. Tävlingen anordnas vartannat år, senast 2010. Till final går fem tävlande lag med tre skolkockar i varje lag. De tävlande lagen ska inte bara laga god mat de ska också klara närings- och kostberäkning samt tillaga allt på tid inför en sittande jury. Skolkockslagen ska tillaga tre rätter baserade på recept för minst 100 personer där snittkostnaden per måltid inte får överstiga 10 kronor.

–Intresset från skolorna är mycket stort och tävlingsmatlagning har visat sig vara något som verkligen engagerar skolkockarna. Vi hoppas på stor uppslutning från skolor i landet alla hörn, avslutar Kurt Weid.

31 januari är sista anmälningsdatum
Den 31 januari är sista anmälningsdatum till tävlingen och i början av februari väljer uttagningsjuryn ut de fem finallag som går vidare till SkolmatsGastro som äger rum den 24 april under Gastronord-mässan. Årets uttagningsjury består av Paul Svensson, Karin Lidén, Susanne Dahl, Josefina Bodin och Kurt Weid.

Tidigare deltagare SkolmatsGastro som tävlar i grenen GV, Gemeinschaftserpflegung (Storhushåll), Culinary Olympics 2012
Martin Karlsson, Gymnasium Skövde
Fredrik Kämpeberg, Virginska skolan, Örebro
Mikael Bäckström, Annersta skolan, Huddinge

Anmälan senast 31 januari
För att kunna delta i SkolmatsGastro 2012 skickas anmälan till skolmatsgastro@lantmannen.com senast den 31 januari.

För mer information om SkolmatsGastro:
http://lantmannen.se/aktiviteter/SkolmatsGastro/

För frågor kontakta gärna:
Jenny Svederman, presschef Lantmännen Tel: + 46 705 87 42 34 jenny.svederman@lantmannen.com

Om SkolmatsGastro
SkolmatsGastro 2012 går av stapeln den 24 april. Till final går fem tävlande lag, tre skolkockar i varje lag. De tävlande lagen ska inte bara laga god mat de ska också klara närings- och kostberäkning samt tillaga allt på tid inför en sittande jury. Varje lag tillreder tre rätter från recept för minst 100 personer där snittkostnaden per måltid inte får överstiga 10 kronor. Juryn består av en expertjury på fem personer samt en gästjury på 40 personer som bland annat består av barn från finalskolorna, kommunala befattningshavare och kostchefer.