PRESSMEDDELANDE 2011-05-06Sveriges skolbarn har sagt sitt! Spaghetti, tacos och pannkakor är favoriterna i skolan

Pressmeddelanden, 2011

Lantmännens senaste undersökning bland svenska skolbarn i åldrarna 7-15 år visar att spaghetti med köttfärssås, tacos och pannkakor är barnens favoriträtter. Det barnen önskar mer av i skolan är först och främst nybakat bröd. Andra önskemål är mer färsk frukt och större utbud av både drycker och salladsbuffé. Bara vartannat barn önskar att det serveras efterrätt i samband med skollunchen.

Undersökningen visar också att bland de rätter som serveras i skolan idag är de tre tydliga favoriterna spaghetti med köttfärssås, tacos och pannkakor. Även rätter som stekt fisk, olika soppor, kycklingrätter och pastarätter anges som några av favoriterna i skolmatsalen. Vad som är något förvånande är att långt ner på favoritlistan kommer exempelvis pizza som bara fyra procent anger som favorit och hamburgare som sex procent av skolbarnen har som favoriträtt.

– Tacos är en av barnens absoluta favoriträtter i skolan, då kan de välja det de tycker är gott och själva bestämma hur mycket de ska äta. Valfrihet är viktigt för barnen, något jag märker tydligt på mina besök ute i svenska skolor och skolkök, säger Kurt Weid, köksmästare på Lantmännen.

8 av 10 skolbarn vill kunna välja

44 procent av barnen uppger att de vanligtvis har mer än en rätt att välja på, något som i viss mån påverkar hur nöjd barnen är med skolmaten som serveras. 82 procent tycker det är viktigt att kunna välja på fler rätter och ungefär lika många, 8 av 10, tycker det är viktigt att det finns ett vegetariskt alternativ.

Medbestämmande skapar nöjda skolelever

54 procent av de tillfrågade barnen är nöjda med skolmaten medan 25 procent är missnöjda. Ju yngre man är desto nöjdare är man och mest nöjda är skolelever i Stockholmområdet. Undersökningen visar att det finns ett samband mellan nöjdhet och medbestämmande och bland dem som är nöjda får över hälften ibland vara med och bestämma om skolmaten, medan motsvarande andel bland de missnöjda är 30 procent.

Barnens topplista:

1. Spaghetti med köttfärssås       13 procent
2. Tacos                                    13 procent
3. Pannkakor                             11 procent

Det svenska barn allra helst vill ha till sin skolmatslunch är nybakat bröd.

Barnens önskelista (flera svar möjliga):

1. Nybakat bröd                         84 procent
2. Färsk frukt                              75 procent
3. Många olika drycker               61 procent
4. Efterrätt                                  55 procent
5. Större salladsutbud                 47 procent
6. Vet ej                                        2 procent

 Om undersökningen

På uppdrag av Lantmännen genomförde Demoskop under mars månad 2011 intervjuer med 500 svenska skolbarn i åldrarna 7 till 15 år om skolmat.