Över hälften av svenskarna föredrar svensk husmanskost

Pressmeddelanden, 2011

Enligt en ny undersökning av Lantmännen om nordisk kost föredrar över hälften av svenskarna svensk husmanskost. 25 procent föredrar medelhavsmat och på tredje plats hamnar asiatisk mat. Undersökningen visar också att potatis är i topp för vilka råvaror som mest förknippas med nordisk mat. 6 av 10 svarar potatis, 4 av 10 kött och 3 av 10 svarar fisk.

Undersökningen om nordisk kost vad gäller olika dieter/koster visar även att över hälften av de tillfrågade föredrar svensk husmanskost. 25 procent föredrar medelhavsmat och på tredje plats hamnar asiatisk mat. Däremot upplevs att medelhavsmaten som nyttigast av de föreslagna dieterna. Svensk husmanskost är mycket mer populärt hos män än hos kvinnor, och män anser att husmanskosten är mest nyttigt. Kvinnor föredrar medelhavsmat och anser också att den är nyttigast.

– Vår undersökning visar att svensk husmanskost är en klar favorit, framförallt bland män, och kvinnor föredrar medelhavskost, säger Jenny Svederman presschef Lantmännen. Med den nya nordiska kosten (Lantmännens receptsamling Hälsosam nordisk mat) får man en mix av båda, svenska och nordiska råvaror och samma goda hälsopåverkan som medelhavskosten.

Potatis, kött och fisk förknippas mest med nordiska råvaror

På frågan om vilken/vilka råvaror som förknippas mest med nordiska råvaror kommer potatis högst, tätt efter kommer köttråvaror som ren, älg och nöt och även fisk som lax, röding och sill. Andra råvaror som svenskarna förknippar med nordiska råvaror är rotfrukter, mejeriprodukter, vete, bär, matbröd, bönor och knäckebröd.

– Nordisk mat är hett just nu och allt fler har upptäckt vilka fantastiska råvaror vi har på hemmaplan, fortsätter Jenny Svederman. Vi ser att ett fåtal typiska råvaror förknippas med nordisk mat som exempelvis potatis och kött, och vi hoppas nu att den nya kosten bidrar att fler upptäcker det breda utbudet som ändå finns i Sverige och Norden.

Fråga från undersökningen:

Vilka råvaror/livsmedel förknippar du mest med nordisk mat?

683 (60 %) förknippar med potatis.

478 (42 %) förknippar med kött (ren, älg, köttbullar m.m)

273 (24 %) förknippar med fisk (lax, sill, röding m.m.)

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av snabbasvar.se (Cint), på uppdrag av Lantmännen, genom en webbaserad omnibus under maj månad 2011. Frågorna ställdes till 1000 svenskar runtom i Sverige och syftar till att kartlägga svenskarnas preferenser kring olika koster och specifikt nordisk mat och nordiska råvaror och smaker.

Bilder, recept och mer information: www.lantmannen.com/nordiet 

Om studien – forskning som ligger bakom receptsamlingen Hälsosam Nordisk Kost

Den randomiserade, kontrollerade kliniska studien pågick i 6 veckor. Ett antal av försökspersonerna gavs även möjlighet att äta den nordiska kosten i upp till 10 veckor. Studien genomfördes på 88 kvinnor och män med lätt övervikt och måttligt förhöjda kolesterolvärden. Försökskosten tillagades i samarbete med Hotell- och restaurangprogrammet, Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Studien är den första som undersökt hälsoeffekter av en nordisk kost. Uppsalaforskarna går nu vidare med att studera hur en nordisk kost kan påverka hälsan på längre sikt, och kommer även undersöka hur kosten påverkar generna hos personer med bukfetma och begynnande diabetes. 

Receptsamlingen – Hälsosam nordisk mat

Beställs på Lantmännens hemsida: www.lantmannen.com

Pris: 100 kronor + porto

För frågor eller beställning av referensexemplar av receptsamlingen kontakta gärna:
Jenny Svederman, presschef Lantmännen

jenny.svederman@lantmannen.com

Tel: 0705-87 42 34