Nordisk kost – lika nyttig som medelhavsmat

Pressmeddelanden, 2011

Lantmännens undersökning om olika dieter och mat visar att män föredrar husmanskost, medan kvinnor helst äter medelhavsmat, och det är också den senare som upplevs som nyttigast av de föreslagna dieterna. Nordisk kost med svenska och nordiska råvaror har samma goda hälsopåverkan som medelhavsmaten, och finns nära till hands. Fet fisk som lax, röding och sill, kyckling, fullkornsbröd och linser är exempel på råvaror som kan ingå i en nyttig nordisk diet.

Lantmännens studie* Nordisk Kost är ingen viktminskningsdiet. Målet vid studien var att hålla försökspersonerna viktstabila och alla försökspersoner skulle äta tills de blev mätta. Viktminskningen kom spontant och i genomsnitt gick försökspersonerna ned tre kilo under sex veckor. Kosten är mättande, bland annat beroende på kostens höga kostfiberinnehåll och att livsmedlen har ett högt mättnadsvärde. Målet var även att maten skulle vara lätt att laga.

– Under sommaren vill man gärna unna sig att äta och dricka extra gott. Och efter semestern är det många som vill hitta tillbaka till rutiner och god kosthållning igen. Det fina med den nya nordiska kosten är att man får både svenska och nordiska råvaror som passar bra på grillen och samma goda hälsopåverkan som medelhavsmaten, kommenterar Jenny Svederman, presschef Lantmännen.

Nya receptboken Hälsosam Nordisk Mat finns att beställa nu
Receptboken Hälsosam Nordisk Mat är baserad på studien om Nordisk Kost*, med recept som stöds av aktuell vetenskap om hälsosam mat för hjärtat. Studien visar att en kost baserad på nordiska livsmedel sänker det onda kolesterolet och kan ge positiva effekter på blodtrycket samt viktnedgång. Livsmedlen i boken är till största del nordiska som exempelvis kyckling, fet fisk, fullkornsprodukter baserade på korn och havre, frukt, bär och grönsaker. I receptboken finns även en 3- och 7-dagarsmeny som tillsammans också kan användas som en 10-dagarsmeny. Med de nordiska livsmedlen som finns nära till hands blir det en diet som enkelt kan anpassas efter säsongens råvaror.

– Nordisk mat är hett just nu och allt fler har upptäckt vilka fantastiska råvaror vi har på hemmaplan, fortsätter Jenny Svederman, presschef Lantmännen. Vi ser att ett fåtal typiska råvaror förknippas med nordisk mat som exempelvis potatis, kött och fisk, och vi hoppas nu att den nya kosten bidrar till att fler upptäcker det breda utbudet som ändå finns i Sverige och Norden.

För mer pressinformation, många recept från studien och bilder:
http://www.lantmannen.com/nordiet/

För att beställa boken:
http://www.lantmannen.com/nordiet/

För frågor kontakta gärna:
Jenny Svederman, presschef Lantmännen
Tel: 0705-87 42 34
jenny.svederman@lantmannen.com

Om undersökningen
Lantmännens undersökning Nordiska Smaker genomfördes av Snabbasvar.se (Cint), på uppdrag av Lantmännen, genom en webbaserad omnibus under maj månad 2011. Frågorna ställdes till 1000 svenskar runtom i Sverige och syftar till att kartlägga svenskarnas preferenser kring olika koster och specifikt nordisk mat och nordiska råvaror och smaker. Några svar som undersökningen visar är att: Flest föredrar svensk husmanskost. Svensk husmanskost är mycket mer populärt hos män än hos kvinnor. Medelhavsmat tvärtom mycket mer populärt hos kvinnor än hos män. Två av tre anser det viktigt att äta långsamma kolhydrater. Nordiska smaker kopplar man främst till potatis, kött och fisk.

*Om studien Nordisk kost
Den randomiserade, kontrollerade kliniska studien pågick i sex veckor. Ett antal av försökspersonerna gavs även möjlighet att äta den nordiska kosten i upp till tio veckor. Studien genomfördes på 88 kvinnor och män med lätt övervikt och måttligt förhöjda kolesterolvärden. Försökskosten tillagades i samarbete med Hotell- och restaurangprogrammet, Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Studien är den första som undersökt hälsoeffekter av en nordisk kost. Uppsalaforskarna går nu vidare med att studera hur en nordisk kost kan påverka hälsan på längre sikt, och kommer även undersöka hur kosten påverkar generna hos personer med bukfetma och begynnande diabetes.

Om Lantmännen
Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi, maskin och lantbruk. Exempel på Lantmännens varumärken är Axa, GoGreen, Gooh, Hatting, Kronfågel och Kungsörnen. Lantmännen ägsav drygt 37 000 svenska lantbrukare, har fler än 10 000 anställda, ärverksamt i 18 länder och omsätter 35 miljarder kronor. Lantmännen har verksamhet i hela förädlingskedjan – från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.com och www.lantmannen.se.