Lantmännen lanserar kokbok av och för skolkockar

Pressmeddelanden, 2011

2008 och 2010 anordnade Lantmännen SkolmatsGastro, Sveriges första matlagningstävling för skolkockar. Den 13 januari släpper Lantmännen Sveriges första kokbok för skolkockar – Matlust. Lantmännen har samlat vinnarrecepten och barnens favoriter i en kokbok för att motivera fler skolor och skolkockar att göra både god och nyttig mat.

­Boken innehåller 67 recept, varav några vinnarrätter från SkolmatsGastro 2008 och 2010. Samtliga recept är beräknade för 100 portioner.

Lantmännen startade Sveriges första rikstäckande tävling för skolkockar, SkolmatsGastro, med Kocklandslagets grundare Kurt Weid i spetsen. Tävlingen hålls vartannat år och målet är att inspirera och synliggöra landets alla skolkockar. Lantmännen har nu samlat vinnarrecepten och barnens favoriter i en kokbok för att motivera fler skolor och skolkockar att göra både god och nyttig mat.

– Det har saknats en ordentlig kokbok för skolkockar och vi hoppas kunna bidra med både lust och inspiration till att skapa god och nyttig mat ute i skolorna. Under de år jag varit ute och föreläst i skolor i har jag träffat många duktiga skolkockar med stor potential för nyskapande i skolköken, säger Kurt Weid, köksmästare på Lantmännen.

Skolmaten är en viktig samhällelig fråga och allt fler inser vikten av bra mat i skolan. Även inom politiken har frågan fått mer uppmärksamhet. Med bra mat orkar skolbarn en dag full av matte, engelska och idrott, och de allra minsta orkar leka tills föräldrarna hämtar dem på förskolan.

Boken Matlust samlar några av de bästa och de mest beprövade recepten från över 25 svenska skolkök. Möjligheten att laga allt från grunden finns dock inte i alla skolor och därför har vissa recept en ruta med tips om förberedda produkter. Boken innehåller även lite kuriosa och reportage från 15 olika skolkök – från Ystad i söder till Arvidsjaur i norr.

Om boken
Kokboken innehåller 67 recept på sallader, varmrätter, vegetariskt och bröd. Matlust är producerad av Lantmännen Cerealia Foodservice i samarbete med Citat (produktion).  Matfotograf: Joel Wåreus. Alla rättigheter förbehålls Lantmännen Cerealia Foodservice. Repro och tryck: Alloffset, Stockholm 2010.

Vill du följa pressträffen på Twitter eller referera på plats? Använd gärna hashtaggen #skolmat

För mer pressinformation, recept och bilder: www.lantmannen.com/skolkokboken

eller kontakta: Jenny Svederman, presschef på Lantmännen jenny.svederman@lantmannen.com

För frågor om skolkokboken kontakta gärna:
Kurt Weid, kock och affärsutvecklingsansvarig på Lantmännen Cerealia Foodservice
kurt.weid@lantmannen.com eller mobil: 0709 278 063