Skolkockarna från Annerstaskolan i Huddinge kan bli årets vinnare!

Pressmeddelanden, 2010

PRESSMEDDELANDE 2010-01-25

Skolkockarna från Annerstaskolan i Huddinge kan bli årets vinnare! Skolkockarna "Mättpunkten" från Annerstaskolan är i final i Skolmatsgastro 2010. Laget kommer att tävla inför stor publik på mässan GastroNord i Stockholm den 20 april om titeln "Årets Skolkock". Finalisterna ska på tid servera en gästjury tre rätter à 10 kronor som ska vara både goda och näringsriktiga. Skolminister Jan Björklund är prisutdelare vid tävlingen.

Kurt Weid, grundaren av det svenska kocklandslaget och i dag köksmästare på Lantmännen är initiativtagare till SkolmatsGastro, en rikstäckande tävling för Sveriges skolkockar.

– Varje dag serveras 1 195 700 skolmåltider i Sveriges skolor. Bakom planering och tillagning står 15 700 skolkockar. Deras insatser är oerhört viktiga för barnens ork och prestationer under en skoldag, säger Kurt Weid.

– SkolmatsGastro ska bidra till att höja statusen för Sveriges skolkockar, inspirera till sunda maträtter och stärka matkulturen i skolan.

Det vinnande laget, som av skolminister Jan Björklund koras till "Årets Skolkock" den 20 april, får ett utbildningsstipendium i form av en resa till den schweiziska huvudstaden Bern. Där kommer de få ta del av hur ett av Europas modernaste storkök fungerar.

SkolmatsGastro på GastoNord 2010 Fem lag tävlar i finalen på SkolmatsGastro den 20 april 2010 på mässan GastoNord. De andra skolorna som tävlar är Helenaskolan i Skövde, Lyckeskolan i Kinna Bergvretenskolan i Enköping samt Sjökarbyskolan, Söraskolan och Solskiftesskolan i Österåker.
.

Finalisterna ska vid tävlingen servera tre rätter – en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt på fisk, fågel eller kött.10 kronor är maxbeloppet per rätt där även sallad, bröd, matfett och dryck måste ingå. Recepten ska fungera för minst 100 personer. Deltagarna ska även klara närings- och kostberäkning samt tillaga allt på tid inför en sittande gästjury – bestående av kostchefer, barn från finalskolorna och kommunala befattningshavare – totalt cirka 40 personer. En expertjury på fem personer bestående av bland andra Paul Svensson, välkänd kock och deltagare i "Matakuten" och Annika Unt Widell från Skolmatens Vänner kommer också att bedöma arbetet. Tävlingen är uppbyggd och bedöms efter regler som är framtagna av Kockarnas Världsförbund.

Läs mer om SkolmatsGastro på www.lantmannen.se/skolmatsgastro. Bilder finns på: www.lantmannen.com/pressbilder/skolmatsgastro.
För frågor kontakta gärna: Kurt Weid, köksmästare, Lantmännen tel: 0709-27 80 63 Michael Bäckman, lagledare i "Mättpunkten", tel: 0733-521 210 Anna Johansson, informationschef Lantmännen Cerealia tel: 0703-99 29 64

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Hattings, Schulstad och Kronfågel. Lantmännen ägs av cirka 40 000 svenska lantbrukare, har mer än 12 000 anställda, är verksamt i 19 länder och omsätter 42,9 miljarder kronor. Lantmännen har verksamhet i hela förädlingskedjan - från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.com och www.lantmannen.se