Skolkockar levererar mat till kronprinsessbröllopet

Pressmeddelanden, 2010

PRESSMEDDELANDE 2010-06-11

Skolmat i finrummet Skolkockar levererar mat till kronprinsessbröllopet

Skolkockarna i Österåkers kommunkom tidigare i vår tvåa i årets upplaga av tävlingen SkolmatsGastro som genomförs av Lantmännen. Nu kommer de att stå för maten till de 300 funktionärer som arbetar med Kronprinsessans och Daniel Westlings bröllop.

Österåkers kommun, med Sjökarbyskolan i spetsen, har fått det ärofyllda uppdraget att laga och leverera maten till personalen på kronprinsessans och Daniel Westlings bröllop. Team Österåker kom tvåa i årets SkolmatsGastro och vann tävlingen 2008. Tävlingens syfte är bland annat just att öka intresset och engagemanget för skolmat och skolkockar.

- Det här känns givetvis fantastiskt roligt, och är en bekräftelse på att skolkockar kan laga riktigt god mat. Vi kommer att laga maten till funktionärerna i vårt eget skolkök och sedan leverera den i värmevagnar, säger Sjökarbyskolans kökschef Rose-Marie Johansson.

Kungaparet besökte Sjökarbyskolan 28 maj för att testa den prisvinnande skolmaten De blev så imponerade att de frågade om skolköket kunde laga maten till funktionärerna på kronprinsessans bröllop. I veckan blev det klart att skolkockarna från Österåker får uppdraget att laga och leverera lunch och middag till bröllopsfunktionärerna den 12-19 juni.
Dessutom ska de laga maten till den gemensamma middag som cirka 300 funktionärer äter i Livrustkammaren på själva bröllopsdagen, den 19 juni.

- Syftet med SkolmatsGastro är att höja statusen för den så viktiga skolmaten och för skolkocksyrket, säger Kurt Weid, kökschef på Lantmännen och initiativtagare till SkolmatsGastro. Att Kungaparet tycker att maten är tillräckligt bra för att serveras i samband med deras dotters bröllop visar på den höga kvalitet som många av våra skolkockar håller.

Under veckan för prinsessbröllopet kommer funktionärerna bland annat att till lunch serveras biff stroganoff, slottsstek, kryddig färsbiff, dragonfisk på sej, helstekt kotlettrad, Nasi Goreng och orientalisk fiskgratäng. Till middag blir det bland annat kall rostbiff och kycklinggryta.

För frågor kontakta gärna: Jenny Svederman presschef Lantmännen, mobil: 0705 8742 34 jenny.svederman@lantmannen.com

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi, maskin och lantbruk. Exempel på Lantmännens varumärken är Axa, GoGreen, Gooh, Hatting, Kronfågel och Kungsörnen. Lantmännen ägs av drygt 37 000 svenska lantbrukare, har fler än 10 000 anställda, är verksamt i 18 länder och omsätter 35 miljarder kronor. Lantmännen har verksamhet i hela förädlingskedjan – från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.com och www.lantmannen.se