Rosenknopparna är ”Årets bästa skolkockslag”

Pressmeddelanden, 2010

PRESSMEDDELANDE 2010-04-20

Rosenknopparna är "Årets bästa skolkockslag" Rosenknopparna från Skövde är Sveriges bästa skolkockslag och tillagar landets godaste skolmat. Det stod klart idag när finalen i SkolmatsGastro genomfördes på matmässan GastroNord i Stockholm. Det var tre mycket stolta skolkockar som tog emot priset av skolminister Jan Björklund. Skolministern underströk hur viktig skolmaten är för elevernas prestationer i skolan och för fortsatta bra kostvanor i livet.

Rosenknopparna från Skövde förde en hård kamp mot de övriga fyra finallagen. I laget ingår Carina Andersson, Susanne Dahl och lagledare Martin Karlsson. I finaltävlingen fick lagen i uppgift att tillaga tre lunchrätter; en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt för minst 100 personer till en kostnad av max 10 kronor per maträtt. Då skulle även sallad, bröd, matfett och dryck ingå. Maten skulle därtill smaka gott, presenteras aptitligt samt klara närings- och kostberäkningen.

Juryns vinnarmotivering lyder: Lag Rosenknopparna vann på klassiska smaker och en mycket bra finish. Råvarorna som användes i rätterna kommer i stor utsträckning från närområdet och höll hög standard. Lag Rosenknopparna serverade tre väldigt fint komponerade rätter och kan nu titulera sig "Årets bästa skolkockar".

Lag Rosenknopparna har legat i hårdträning inför finalen. Med tävlingen och nu segern i SkolmatsGastro hoppas vinnarlaget att fler uppmärksammar den viktiga skolmaten.

– Vinsten var mycket oväntad så vi är jätteglada. Vår ambition var att inte komma sist, säger Martin Karlsson, lagledare för Lag Rosenknopparna.

– Det viktigaste med vårt arbete som skolkockar är att tillgodose barnens behov av god och näringsrik mat och på så sätt ge barnen möjlighet att orka med skolarbetet, fortsätter en nöjd Martin Karlsson. Skolminister Jan Björklund som var prisutdelare vid tävlingen sa att han ofta äter skolmat i skolmatssalar runt om i Sverige, att maten ofta är god och att regeringen nu skärper kraven för att skolmaten även ska vara näringsriktig. – Jag tycker skolmaten i Sverige är bra men den kan alltid bli ännu bättre, fortsätter Jan Björklund.

Vinnarrätterna och vinsten Vinnarrätterna som Rosenknopparna vann med: ? Potatissoppa med örtolja serverad med baconbröd ? Husets pannbiff på rotfruktssallad serverad med pepparsås, inlagd gurka och rårörda lingon ? Vegetarisk lasagne med matkornssallad serverad med fetaostkräm på ruccolabädd

Vinnarna utsågs till "Sveriges bästa skolkockslag" och har fått ett utbildningsstipendium. Stipendiet innebär att vinnarna får åka till Inselspital i den schweiziska huvudstaden Bern och lära sig hur ett av Europas modernaste storkök fungerar.

Övriga finalister hamnade på en hedrande andraplats. Samtliga finalisters recept kommer att sammanställas i en receptbok och skickas ut till landets 15 700 skolkockar.

Bilder på finalisterna och tävlingen finns att ladda ned på: www.lantmannen.se/skolmatsgastro

Den 21 april serveras vinnarrätterna på Restaurang Kungsholmen Imorgon, den 21 april, finns vinnarna på plats för en presskonferens på Restaurang Kungsholmen i Stockholm där de bjuder på de vinnande maträtterna. Under vecka 17 (26-30/4) kommer samtliga finallag att laga varsin rätt varsin dag på Restaurang Kungsholmen och bjuda in allmänheten.

För frågor kontakta gärna: Jenny Svederman, presschef, Lantmännen jenny.svederman@lantmannen.com, tel: 0705-87 42 34

Fakta om SkolmatsGastro Lantmännen anordnar SkolmatsGastro för att bidra till höjd status för skolmaten, inspirera till sunda maträtter samt att verka för att matkulturen i skolmiljön tas på allvar.

– Vi ser finalisterna som inspiratörer för alla landets skolkockar. Deras insatser och mod ger skolköket ett erkännande och stärker statusen för de 15 700 skolkockar som varje dag serverar över en miljon skolmåltider i Sveriges skolor. Skolministerns engagemang är dessutom ett mycket välkommet kvitto för skolkockarnas viktiga arbete, säger Kurt Weid, ansvarig för tävlingen hos Lantmännen.

Läs mer om tävlingen, reglerna och annat på www.lantmannen.se/skolmatsgastroFakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi, maskin och lantbruk. Exempel på Lantmännens varumärken är Axa, GoGreen, Gooh, Hatting, Kronfågel och Kungsörnen. Lantmännen ägs av drygt 37 000 svenska lantbrukare, har fler än 10 000 anställda, är verksamt i 18 länder och omsätter 35 miljarder kronor. Lantmännen har verksamhet i hela förädlingskedjan – från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.com och www.lantmannen.se