Nordisk mat är riktigt nyttig för oss nordbor

Pressmeddelanden, 2010

PRESSMEDDELANDE 2010-10-18

Nypublicerad studie visar: Flera hälsofördelar med Nordisk kost

Syftet med studien var att prova om en hälsosam kost sammansatt av livsmedel med ursprung i de Nordiska länderna har effekt på riskmarkörer för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom. En grupp forskare vid Uppsala Universitet har visat att en kost baserad på nordiska livsmedel sänker det onda kolesterolet och blodtrycket, samt minskar vikten och förbättrar kroppens insulinkänslighet.

– De kliniska effekterna på riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom är jämförbara med de gynnsamma effekter som uppnåtts med den så kallade medelhavskosten, säger Viola Adamsson doktorand vid Uppsala Universitet och nutritionschef på Lantmännen.

Resultaten från studien visar att totalkolesterolet minskade med 19 procent, och LDL det "onda" kolesterolet, minskade med 21 procent. Det systoliska blodtrycket sjönk med nästan 7 mmHg under studiens sex veckor. Effekterna av den Nordiska kosten på blodfetter och blodtryck är kliniskt relevanta. Liknande effekter som åstadkoms med läkemedel minskar tydligt risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.

Hälsosam och lätt att laga Livsmedlen som användes var exempelvis fet fisk som lax, strömming och sill. Rapsolja samt flytande och bredbart margarin baserat på vegetabiliskt fett användes till dressing, matlagning och smörgåsar. Frukt, bär, rotsaker och grönsaker av nordiskt ursprung samt magra mjölkprodukter och magra styckningsdelar ingick i den nordiska kosten. Fullkornsprodukter baserade på korn, havre och råg, samt baljväxter som gula och gröna ärtor och bruna bönor ingick även. Kosten var begränsad på tillsatt socker, salt, transfetter, mättat fett och raffinerade livsmedel. Den skulle dessutom vara lätt att tillaga med råvaror som kan hittas i den vanliga affären. Den nordiska kosten är ett närproducerat alternativ till medelhavskosten.

Näringsmässigt stödjer försökskosten gällande nationella och internationella rekommendationer som Svenska och Nordiska Näringsrekommendationer (SNR och NNR) men även American Heart Associations (AHA) rekommendationer för kost för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Om studien Den randomiserade, kontrollerade kliniska studien pågick i 6 veckor. Ett antal av försökspersonerna gavs även möjlighet att äta den nordiska kosten i upp till 10 veckor. Studien genomfördes på 88 kvinnor och män med lätt övervikt och måttligt förhöjda kolesterolvärden. Försökskosten tillagades i samarbete med Hotell- och restaurangprogrammet, Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Studien är den första som undersökt hälsoeffekter av en nordisk kost. Uppsalaforskarna går nu vidare med att studera hur en nordisk kost kan påverka hälsan på längre sikt, och kommer även undersöka hur kosten påverkar generna hos personer med bukfetma och begynnande diabetes.

Studien har nyligen publicerats online i "Journal of Internal Medicine", DOI: 10.1111/j.1365- 2796.2010.02290.x

Läs mer om studien på: www.lantmannen.com/nordiet

För mer information om studien vänligen kontakta: Viola Adamsson, doktorand Uppsala universitet och chef Nutrition på Lantmännen viola.adamsson@lantmannen.com, Tel: 0709 278792

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi, maskin och lantbruk. Exempel på Lantmännens varumärken är Axa, GoGreen, Gooh, Hatting, Kronfågel och Kungsörnen. Lantmännen ägs av drygt 37 000 svenska lantbrukare, har fler än 10 000 anställda, är verksamt i 18 länder och omsätter 35 miljarder kronor. Lantmännen har verksamhet i hela förädlingskedjan – från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.com och www.lantmannen.se