Finalisterna till SkolmatsGastro är utsedda

Pressmeddelanden, 2010

PRESSMEDDELANDE 2010-01-25

Finalisterna till SkolmatsGastro är utsedda Årets fem finalistlag i tävlingen SkolmatsGastro kommer från Annerstaskolan i Huddinge, Helenaskolan i Skövde, Lyckeskolan i Kinna, Bergvretenskolan i Enköping samt Sjökarbyskolan, Söraskolan och Solskiftesskolan i Österåker. SkolmatsGastro äger rum på mässan GastroNord i Stockholm den 20 april och deltagarna tävlar om titeln "Årets Skolkock". Prisutdelare är skolminister Jan Björklund.

– Via SkolmatsGastro vill vi höja statusen för skolmaten och de viktiga skolkockarna, säger Kurt Weid, grundaren av det svenska kocklandslaget och köksmästare på Lantmännen.
Skolmaten är mycket viktig för barns prestationer och ork i skolan och borde tas på större allvar, fortsätter han.

SkolmatsGastro går av stapeln den 20 april 2010 Under hösten 2009 inbjöds landets samtliga skolkockar till att bilda lag och tävla i SkolmatsGastro, en rikstäckande tävling för skolkockar. Initiativtagare och arrangör är Lantmännen. Tävlingen äger rum på mässan GastroNord den 20 april 2010. Första gången SkolmatsGastro genomfördes var 2008.

Utmaningen Finalisterna ska vid tävlingen servera tre rätter – en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt på fisk, fågel eller kött. 10 kronor är maxbeloppet per rätt och recepten ska fungera för minst 100 personer. Deltagarna ska även klara närings- och kostberäkning samt tillaga allt på tid inför en sittande gästjury – bestående av kostchefer, barn från finalskolorna och kommunala befattningshavare, totalt cirka 40 personer. En expertjury som leds av Kurt Weid och består av bland andra Paul Svensson, välkänd kock och deltagare i "Matakuten", Annika Unt Widell från Skolmatens kommer och Karin Lidén, ordförande i branschföreningen Kost & Näring kommer också att bedöma arbetet. Tävlingen är uppbyggd och bedöms efter regler som är framtagna av Kockarnas Världsförbund.

Vinsten Det vinnande laget, som av skolminister Jan Björklund koras till "Årets Skolkock" den 20 april, får ett utbildningsstipendium i form av en resa till den schweiziska huvudstaden Bern. Där kommer de få ta del av hur ett av Europas modernaste storkök fungerar.

Läs mer om SkolmatsGastro på www.lantmannen.se/skolmatsgastro. Bilder finns på: www.lantmannen.com/pressbilder/skolmatsgastro.


För frågor kontakta gärna: Kurt Weid, köksmästare, Lantmännen tel: 0709-27 80 63 Anna Johansson, informationschef Lantmännen Cerealia tel: 0703-99 29 64

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Hattings, Schulstad och Kronfågel. Lantmännen ägs av cirka 40 000 svenska lantbrukare, har mer än 12 000 anställda, är verksamt i 19 länder och omsätter 42,9 miljarder kronor. Lantmännen har verksamhet i hela förädlingskedjan - från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.com och www.lantmannen.se