Även kungahuset tar del av skolmatens utveckling

Pressmeddelanden, 2010

PRESSMEDDELANDE 2010-05-25

Även kungahuset tar del av skolmatens utveckling Den 20 april arrangerade Lantmännen skolkockstävlingen SkolmatsGastro på Stockholmsmässan GastroNord. Veckan efter bjöd företaget in till succéartade skolluncher på Melker Anderssons restaurang Kungsholmen och nu tar även kungahuset del av skolmatens utveckling.

Den 28 maj kommer kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, tillsammans med ett 40-tal representanter från Österåkers kommun, att äta lunch på Sjökarbyskolan i Österåker.

Evenemanget kommer som en följd av kommunens engagemang i skolmaten och i Lantmännens skolkockstävling SkolmatsGastro, i vilken flera av kommunens skolor deltagit både 2008 och 2010*.

– Det är otroligt roligt med det engagemang och det intresse som skolkockarna och skolmaten ägnas just nu. Veckan efter SkolmatsGastro serverade vi finalisternas mat på Melker Anderssons restaurang Kungsholmen i Stockholm och fick 1 845 gäster under fem dagar. Folk köade långt ut på gatan, säger Kurt Weid, köksmästare och initiativtagare till Lantmännens skolkockstävling SkolmatsGastro.

– Vi har fått mycket positiv respons genom vårt deltagande i SkolmatsGastro. När nu även kungaparet kommer på besök så blir det verkligen pricken över i:et, säger Rose-Marie Johansson, skolkock på Sjökarbyskolan i Österåker och lagledare för lag Roslagen i tävlingen SkolmatsGastro.

Maten som serveras vid kungabesöket den 28 maj är densamma som lag Roslagen lagade i SkolmatsGastro. Varje rätt kostar inte mer än 10 kr per portion, enligt tävlingens regler.

Förrätt: Tomatbaserad kycklingsoppa med sting och hembakade engelska matmuffins.
Mellanrätt: Rotfruktspannkaka med äppelchutney och rårörda lingon.
Huvudrätt: Pocherad sejfile och krämig matkornotto med skogssvamp, örtsås och baconströssel.

För mer information om kungaparets besök på Sjökarbyskolan den 28 maj kontakta: Anna Carin Johansson, kommunikationschef på Österåkers kommun, tel: 08-540 810 15 eller 073- 625 22 15, annacarin.johansson@osteraker.se

För mer information om Lantmännens engagemang i skolmatsfrågor kontakta: Kurt Weid, köksmästare på Lantmännen och initiativtagare till SkolmatsGastro, tel: 0709-27 80 63. Läs också mer på www.lantmannen.se/skolmatsgastro

*2008 stod Österåker som vinnare av skolkockstävlingen SkolmatsGastro. I april 2010 var Österåker med som en av de slutliga fem finalisterna i tävlingen.
Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi, maskin och lantbruk. Exempel på Lantmännens varumärken är Axa, GoGreen, Gooh, Hatting, Kronfågel och Kungsörnen. Lantmännen ägs av drygt 37 000 svenska lantbrukare, har fler än 10 000 anställda, är verksamt i 18 länder och omsätter 35 miljarder kronor. Lantmännen har verksamhet i hela förädlingskedjan – från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.com och www.lantmannen.se