Lantmännen Unibake köper större ägarandel i Bakehouse

Pressmeddelanden, 2009

PRESSMEDDELANDE 2009-05-07

Lantmännen Unibake köper större ägarandel i Bakehouse

Lantmännen Unibake ökar sin ägarandel i det brittiska bageriet Bakehouse från 25 procent till 63,25 procent och får därmed aktiemajoritet. I och med köpet stärker Lantmännen Unibake sin ställning i Storbritannien som nu blir företagets största marknad.

Lantmännen Unibake har idag tagit över aktiemajoriteten i Bakehouse, Storbritanniens ledande leverantör av wienerbröd, croissanter och specialbröd. Köpet innebär att Lantmännen Unibake ökar ägarandelen i Bakehouse från 25 till 63,25 procent. Affären är den andra stora investeringen som Lantmännen Unibake gör på den brittiska marknaden inom loppet av ett år.

I maj 2008 köpte Lantmännen Unibake det brittiska bageriet Eurobuns. Affären gav Lantmännen Unibake egen produktion i Storbritannien för första gången och öppnade dörren till marknaden för fryst bröd i Storbritannien. Genom avtalet med Bakehouse får Lantmännen Unibake nu specialistkompetens inom både detaljhandel och food service i Storbritannien.

Bent Pultz Larsen, affärsområdeschef för Lantmännen Unibake, ser affären med Bakehouse som en naturlig fortsättning efter uppköpet av Eurobuns:

– Avtalet med Bakehouse stärker vår position i Storbritannien markant och samarbetet mellan de två företagen skapar helt nya möjligheter. Bakehouse är en expert i absolut världsklass när det gäller in- store bagerier och skräddarsydda lösningar för detaljhandel och food service. Nu har vi allt som krävs för att kunna erbjuda våra kunder världens största sortiment kombinerat med ett sälj- och marknadskoncept som passar en lokal marknad, säger Bent Pultz Larsen.

Bakehouse kommer driva sin verksamhet som ett självständigt företag som erbjuder sina kunder ett komplett sortiment av kontinentala bageriprodukter och specialbröd. Den nuvarande ledningen fortsätter som tidigare och kan nu även dra fördel av den breda branscherfarenhet som finns inom Lantmännen Unibake. Tony Brown, VD i Bakehouse, ser fram emot ett nära samarbete:

– Samarbetet säkrar den fortsatta tillväxten för Bakehouse, samtidigt som vi kan hålla kvar vår centrala position med ett mycket brett sortiment av kontinentala bageriprodukter. Internt betyder ägarskapet inga stora förändringar eftersom Lantmännen Unibake sedan ett antal år redan varit en aktiv delägare, men vi ser fram mot de internationella perspektiv som det tätare samarbetet ger, säger Tony Brown.

För frågor kontakta gärna: Jesper Skovlund, presschef Lantmännen Unibake, tel.+45 2368 5148, e-post: jesper.skovlund@lantmannen.comFakta Lantmännen Unibake Lantmännen Unibake är Europas största producent av frysta bageriprodukter och Skandinaviens största producent av färskt bröd. Välkända varumärken är Korvbrödsbagarn, Hatting, Schulstad Bake Off och Schulstad Royal Pastry. Lantmännen Unibake har 4000 medarbetare i 19 länder och omsatte 8 228 miljoner kronor 2008. Läs mer på www.lantmannen-unibake.com

Fakta Bakehouse Bakehouse är baserat i Bagshot, Surrey och är Storbritanniens största leverantör av kontinentala bake-off produkter. Bakehouse har 60 anställda och omsatte 75 miljoner pund 2008. Läs mer på www.bakehouse.co.uk

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Hattings, Schulstad och Kronfågel. Lantmännen ägs av cirka 40 000 svenska lantbrukare, har mer än 12 000 anställda, är verksamt i 19 länder och omsätter 42,9 miljarder kronor. Lantmännen har verksamhet i hela förädlingskedjan - från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.com och www.lantmannen.se