Lantmännen investerar i ekologisk kycklingproduktion

Nyheter, 2008

PRESSMEDDELANDE 2008-07-11 Lantmännen investerar i ekologisk kycklingproduktion

Lantmännen tar nu steget in i den ekologiska kycklingproduktionen genom att förvärva 35 procent av aktierna i Bosarpkyckling AB. Bosarpkyckling är Sveriges enda producent av ekologisk kycklingproduktion.

Kycklingkonsumtionen ökar stadigt i både Sverige och Danmark. Konsumenten vill i dag ha magert kött som gärna är både närproducerat och ekologiskt.
– Vi är i dag marknadsledande på konventionell kyckling via våra varumärken Kronfågel i Sverige och Danpo i Danmark. Att nu ta steget in i den ekologiska kycklingproduktionen ser vi som ett naturligt steg i vår strävan att möta kundernas krav och önskemål, säger Per Strömberg, vd och koncernchef för Lantmännen.

Bosarpkyckling är Sveriges enda producent av ekologisk kyckling och står för drygt 1 procent av den totala kycklingmarknaden i Sverige. Företaget startade 1999 i Blentarp i Skåne och har en årlig tillväxt om knappt 15 procent. Kycklingarna, som är både ekologiska och KRAV-märkta, säljs kylda i både Sverige och Danmark. Ekologiska kycklingar föds upp på KRAV-godkänt foder samt går utomhus i så kallade mobila hus. Det tar mer än dubbelt så lång tid att föda upp en ekologisk kyckling som en konventionell.
– Ekologisk kyckling är ingen trend, den har kommit för att stanna. Det märker vi inte minst på responsen från våra nöjda kunder. För att möta den ökande marknaden behöver vi expandera ytterligare och till det behöver vi en organisation med "muskler" och bra logistik, säger Claes Alwén, ägare till Bosarpkyckling.

Det är här Lantmännen kommer in i bilden och köper en minoritetspost i företaget. En gemensam strategi håller på att arbetas fram och tanken är att fler uppfödare ska etableras.
– Det här är en intressant marknad att arbeta på. Bosarpkyckling är ett fint företag med en etablerad kundkrets. Vi kan ge företaget möjlighet att växa genom att bidra med vår kompetens, vår distribution och vår leveranssäkerhet, säger Peter Rasztar, affärsområdeschef för Lantmännen Kronfågel Holding.

Kycklingarna kommer att slaktas i ett småskaligt separat slakteri och inte i något av Kronfågels slakterier. De ekologiska kycklingarna kommer att säljas under varumärket Bosarpkyckling, men man ser även fler lösningar framöver när volymerna ökar. För kunder och leverantörer till Brosarpkyckling ändras i dagsläget inga rutiner mot hur det fungerar i dag.

I affären ingår även en option om att Lantmännen kan förvärva majoriteten i bolaget.

För frågor kontakta gärna: Per Strömberg, vd och koncernchef Lantmännen, tel: 0703-85 11 91 Peter Rasztar, affärsområdeschef Lantmännen Kronfågel Holding, tel: 0702-60 06 46 Claes Alwén, ägare Bosarpskyckling, tel: 070-58 58 000 Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Bageri Skogaholm, Hattings, Schulstad och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 42 000 svenska lantbrukare, har 13 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 36 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.com