Hur kan vi använda existerande data för att bidra till lönsamhet på gården och samtidigt minska klimatavtrycket? Hur kan vi göra det lättare för lantbrukare att optimera sin produktion med hjälp av modern teknik? Detta är bara några av de brännande frågor som projektgrupperna ställer sig själva när årets upplaga av Växthuset närmar sig sitt slut.
Den 30 november kommer de fyra sista idéerna att presenteras för Division Lantbruks ledningsgrupp i Draknästet. Energin och spänningen är på topp. Inte bara för att den stora finalen närmar sig, utan också på grund av alla de lärdomar deltagarna fått sedan programmets start.
“Jag har fått så otroligt mycket energi av den här upplevelsen. Det går nästan att likna vid både en personlig och professionell nystart. Det har verkligen varit underbart!” säger Eva Jenssen, Säljare Nötfor. Nicole Böhm, processledare Business Intelligence, håller med: “Jag tycker själva processen har varit superspännande. Jag var inte med och kläckte idén, men har varit behjälplig på vägens gång”.
“Vi är alla väldigt olika, men det är också det som gjort det här till ett så lyckat samarbete,” berättar Sofie Winding, Säljare Nötfor.
Nicole Böhm, Processledare Business Intelligence och Sofie Winding, Säljare Nötfor.
Också med i gruppen men inte på bild, Eva Jenssen, Säljare Nötfor.
Tobias Hallström, Säljare Växtodling, fortsätter:
“Det unika med det här projektet är att vi samlat expertis från hela kedjan. Det är många pusselbitar som behöver falla på plats, och tillsammans kan vi skapa det här holistiska perspektivet.”
Tobias Hallström, Säljare Växtodling (längst till höger i bild). Här tillsammans med Martin Holmberg, Växtodlingsrådgivare (längst till vänster) Johan Mickelåker, Produktansvarig GNSS, Dataväxt (mitten). Också med i gruppen, men inte med i bild: Andreas Persson, Erik Pettersson, Andreas Öhrman och Johan Wågstam.
Värdefulla verktyg bortom Växthuset
Sedan förra månadens Accelerator-workshops har grupperna utvecklat sina idéer, tagit fram en presentation och övat på sina pitch-färdigheter. Det är alla verktyg som kommer bli högst användbara i framtiden, oavsett hur nästa vecka slutar:
“Inom sälj jobbar man ofta ensam med skygglapparna på. Så den här upplevelsen har varit bortom det vardagliga för mig. Jag har vuxit i mitt sätt att tänka men också hur jag arbetar i grupp,” säger Peter Williamson, Säljare Växtodling. Stina Borgström, Business Solutions Specialist, fortsätter: “Att tänka på nya sätt och utnyttja metodologin från det här innovativa projektet kommer att vara väldigt användbart för mig i mitt dagliga arbete.”
Stina Borgström, Business Solutions Specialist, Peter Williamsson, Säljare växtodling och Nadja Kvick Nastaj, Växtodlingsrådigvare. Också med i gruppen men inte på bild: Sune Forsström, Business Analyst
Växtodlingsrådgivare, Martin Holmberg är övertygad om att erfarenheterna från hans tid i Växthuset kommer bli värdefulla framöver: “Det har gjort att jag knutit kontakter med kollegor som är specialiserade inom områden nära mitt eget fält.”
Ett frö sås för smartare jordbruk
Alla färdigheter och verktyg kommer testas i Draknästet. Affärsidéerna med störst potential kommer tilldelas resurser för vidareutveckling inom Lantmännens verksamhet. “Det är lite nervkittlande att tänka på Draknästet. Men jag känner mig säker på vår idé, och tror det kommer att gå bra,” säger Anna Lindgren, Växtodlingsrådgivare.
Drömscenariot?
“Det är naturligtvis att i slutändan ha en färdig produkt som alla har tillgång till via sina mobiltelefoner. Även om det kanske inte blir vi som fortsätter utvecklingen av idén så är det en fantastisk känsla att veta att vi varit en del av att så ett frö,” ler Niklas Saläng, Säljare Lantmännen Maskin.
Anna Lindgren, Växtodlingsrådgivare och Niklas Saläng, Säljare Lantmännen Maskin.
Blir det du som pitchar dina idéer i nästa års upplaga av Växthuset?
Läs mer om programmet, processen och tidigare erfarenheter här.