Lantmännens Forskningsstiftelse har identifierat jordbrukets klimatpåverkan och klimatanpassning som strategiska
forskningsfrågor.

Att binda kol i marken är ett av de viktigaste sätten att minska koldioxidmängden i atmosfären för att bromsa den globala uppvärmningen. Det finns dock ytterst lite data tillgänglig om i vilken utsträckning spannmålsfält absorberar koldioxid från atmosfären. Just nu pågår ett treårigt projekt vid Finlands meteorologiska institut där kolinlagring i åkermark studeras, bland annat genom att ta reda på vilka odlingsmetoder som är mest effektiva för att binda kol i marken.

...kolinlagring i åkermark studeras, bland annat genom att ta reda på vilka odlingsmetoder som är mest effektiva för att binda kol i marken.

Sommaren 2023 gjordes de första mätningarna på Lantmännens gård Hauho i Finland, och nu kommer ytterligare gårdar runtom i Finland att knytas till projektet. Resultaten från mätningarna redovisas kontinuerligt och är tillgängliga för alla. Studien, som delfinansieras av Lantmännens Forskningsstiftelse, är den första i sitt slag i Norden, och kommer att bidra med värdefull kunskap inom området. Men enbart kolbindning är inte tillräckligt, det är också viktigt att minska de faktiska utsläppen av växthusgaser från jordbruket. De fossila utsläppen kan minskas redan idag, bland annat genom fossilfria bränslen och mineralgödsel producerad utan fossil gas. Lustgasavgång från åkermarken är dock svårare att hantera. Därför satsar vår forskningsstiftelse tillsammans med mineralgödseltillverkaren Yara på forskning om lustgas vid SLU i Skara och Göteborgs universitet. Projektet syftar till att undersöka i vilken grad lustgasavgång från åkermark kan minimeras med hjälp av olika gödselmedel och odlingsstrategier. Fältförsöken påbörjades under 2023 och mätningar fortsätter fram till våren 2025.

Det behövs betydande forskningssatsningar för att möjliggöra en klimatneutral livsmedelsproduktion och därmed nå målen i Parisavtalet till 2050.

Det behövs betydande forskningssatsningar för att möjliggöra en klimatneutral livsmedelsproduktion och därmed nå målen i Parisavtalet till 2050. De här projekten kan ge oss ny viktig kunskap som kan omsättas i det praktiska lantbruket och göra nytta på riktigt.

Text: Per-Johan Lööf, Lantmännen R&D
Foto: Lantmännen