Svensk husman poke bowl

I Lantmännens podcast Matsamtalet avsnitt 31 pratar Johan och Sigrid om skålmat, dvs mat som äts ur en skål. Här bjuder Sigrid på en svensk husman variant på poke bowl, ett recept som kan varieras i det oändliga. 

Recept: Sigrid Bárány Bild: Lisa Haskel


4 portioner

2 dl Go Green korngryn, hela eller krossade

400 g färsk rå lax av sashimikvalitet

½ dl cream cheese av Philadelphiatyp

2 tsk riven pepparrot

1 msk finhackad rödlök

16 rädisor, skivade

2 dl gröna små ärter, förvällda, ljumma

2 msk smör, brynt

vitpeppar efter smak

4 msk forellrom

1 dl pressgurka med dill (fuskas enklast ihop med tunt hyvlad gurka, ättika, vatten, socker, salt och dill – smaka av så att det passar din smak)

35 min
  1. Koka korngrynet enligt instruktion på förpackningen och låt svalna till ljummet.
  2. Skär laxen i centimeterstora kuber och blanda med cream cheese, pepparrot och lök.
  3. Blanda ärter, brynt smör och smaka av med vitpeppar och salt.
  4. Lägg det ljumma korngrynet i en djup skål. Arrangera laxröran, rädisor, smörade ärter, pressgurka och forellrom ovanpå. Ät genast.

3,3/5 baserat på 160 röster.