Aktuellt i distriktet

Välkommen på vår digitala distriktsstämma den 16 mars kl.10.00.
Läs mer om programmet och anmök dig här

Ordförande har ordet

Det var med blandade känslor vi började årets odlingssäsong med begränsade foderlager och dåliga valletableringar från ifjol som aldrig grodde. Nu med facit i hand har vallskördarna gått bra i norra och södra länet, men i kusten och Ådalen har skördarna varit katastrofalt låga på grund av lite nederbörd i sommar.

Förutom vårt dagliga arbete får vi djurbönder stå ut med att bli kallade både miljöbovar och djurplågare. Vi måste ändå vara stolta när vi tittar på våra företag. De är komplexa, det finns inte så många som klarar av att driva dem med den pressen som det innebär att vara beroende av vädret. 
Jag vill även skicka med att vi måste ta hand om våra ungdomar och låta  dom vara delaktiga i produktionen . Så att dom ser  möjligheterna i lantbruket med egna ögon. Chansen finns att dom lyckas bättre med att ta vara på möjligheterna som vi inte ser.

Lantmännen gjorde ett bra resultat 2018 trots torkan, 1182 MSEK, och en utdelning till medlemmar på 700MSEK . Men man ska vara medveten om att Division Lantbruk tappar runt 100 miljoner i vinst mot 2017. En stor del av orsaken är den halverade spannmålskörden som gjorde att vi gick från att vara nettoexportör av cirka 1.5 miljoner ton spannmål till att vara importör av cirka 1miljon ton spannmål främst vete. Samma sak gäller för Division Energi som också tappar 100 miljoner i vinst på grund av låga etanolpriser och höga spannmålspriser.

Positivt är att dom andra divisionerna och affärsområdena har ökat sina vinster vilket hjälper upp resultatet  (se diagram) och att Lantmännen maskin gav ett resultat på 1miljon mot -3 miljoner 2017 och ligger under Division Lantbruk. Med denna enkla redovisning av Lantmännens resultat vill jag visa på var pengarna omsätts i föreningen och försöka få er medlemmar att engagera er i Lantmännens ekonomi även när resultat är bra.

Jag vill önska alla en trevlig höst!
Ordförande Tomas Sundberg 

Nya i distriktsstyrelsen


Jag heter Emil Frölander och är ny styrelsemedlem för Lantmännen i Västernorrlandsdistriktet. Jag är 22 år och delar min tid mellan min civilekonomutbildning i Umeå och jordbruket i Kornsjö. Jag bedriver idag spannmålsodling på 150 hektar i Kornsjö med omnejd och levererar spannmål till både lokala kollegor och Lantmännen. Utöver jordbruket förvaltar jag två hyresfastigheter tillsammans med min sambo.
Jag ser fram emot att engagera mig i Lantmännen och vara en del av styrelsen och dess arbete. Min ambition är att vara en bra representant för våra medlemmar i Västernorrland och gynna deras intressen och samtidigt kunna förmedla koncernstyrelsens mål med verksamheten till våra medlemmar.

 

Mitt namn är Jenny Gradin och jag är liksom Emil ny i distriktsstyrelsen. Jag är 42 år, har fyra barn och är särbo med en trevlig, lätt tjurig, ångermanlänning! Jag och mina barn bor i Gösunda i västra Medelpad, i närheten av Torpshammar, där vi bedriver jordbruk med inriktning på dikor och kohotell.

Jag har ett stort intresse av att hela landets medlemskår ska ha liknande förutsättningar att bedriva jordbruk och jag brinner särskilt för maskinfrågorna. Reservdelar måste kunna distribueras till kunder på ett bra sätt, speciell under högsäsong. Jag hoppas på ett bra och långsiktigt samarbete mellan distriktsstyrelsen och Lantmännen Maskin och Lantbruk.