Lantmännens odlingsprogram Klimat & Natur firar tio år

Nyheter, 2025

Under ett decennium har Lantmännen drivit odlingsprogrammet Klimat & Natur, vilket har banat väg för framsteg inom hållbar livsmedelsproduktion. Bland annat har programmet möjliggjort en fossilfri livsmedelsvärdekedja i stor skala. Utöver Lantmännens egna varumärken – AXA, Kungsörnen, Korvbrödsbagarn, Hatting, Bonjour och KRAFFT– har flera stora varumärken anslutit till programmet som partners. Idag odlas 10 procent av spannmål för humankonsumtion i Sverige enligt Klimat & Naturs kriterier, och programmet har dessutom expanderat i Norden.

År 2015 lanserade Lantmännen, som ägs av 17 000 aktiva lantbrukare, odlingsprogrammet Klimat & Natur med konkreta åtgärder för att stärka biologisk mångfald och minska klimatpåverkan. Odlingsprogrammet är en del av Lantmännens vision Framtidens Jordbruk, med målet att skapa ett produktivt, lönsamt och klimatneutralt jordbruk till 2050. Genom kontraktsodling säkerställer Lantmännen avsättning för skörden, samtidigt som lantbrukaren kompenseras för de insatser som ingår i programmet, exempelvis fossilfri mineralgödsel, fossilfria transporter och drivmedel, fossilfri torkning samt biodiversitetsåtgärder så som blommande zoner samt lärkrutor. Odlingsprogrammet har minskat klimatavtrycket med upp till 45 procent jämfört med 2015 då odlingsprogrammet startade. Odlingen omfattar idag vete, korn, råg och havre.

– Under det senaste decenniet har vi genom Klimat & Natur uppnått en odling med upp till 45 procent mindre klimatpåverkan och vi ligger i framkant i utvecklingen av en fossilfri livsmedelsvärdekedja. En avgörande framgångsfaktor är att kunder och konsumenter värdesätter den hållbara omställningen och är villiga att betala de merkostnader det i dagsläget innebär att producera mer hållbart. I en tid av osäkerhet är jag stolt över att Lantmännen fortsätter driva utvecklingen mot ett hållbart och produktivt jordbruk, som stärker både svenska lantbrukare och livsmedelsförsörjningen, säger Magnus Kagevik, vd och koncernchef, Lantmännen.

Programmet har under åren nått flera milstolpar, varav en av de mest avgörande var införandet av fossilfri gödsel som kriterium under 2024. Genom att även fasa ut fossila bränslen i transporter, gårdsverksamheter och produktionen har Lantmännen under 2025 uppnått en storskalig fossilfri livsmedelsvärdekedja, där Lantmännen är en av världsledarna. Ungefär 10 procent av allt spannmål för humankonsumtion i Sverige ställts om att odlas enligt programmets kriterier. Utöver att Lantmännens egna varumärken AXA, Kungsörnen, Korvbrödsbagarn, Hatting, Bonjour och KRAFFT så har har flera externa partners anslutit sig under åren, bland annat Polarbröd, Paulig, Spendrups, Stjärnägg och senast Coop.

– Det är inspirerande att se tillbaka på allt vi har åstadkommit under det senaste decenniet. Jag är glad över den breda förankring som programmet fått och över alla partners som anslutit sig. Jag är stolt över att vi tillsammans har skapat en kommersiellt gångbar modell som gör omställningen till fossilfritt möjlig från jord till bord. Jag ser med stor förväntan fram emot programmets utveckling de kommande åren - både vad gäller programmets kriterier och producerad volym, säger Claes Johansson, hållbarhetschef, Lantmännen. 

2021 lanserades Klimat & Natur i Finland med målsättningen att minska klimatavtrycket från finsk råg med 15 procent. Under 2025 fortsätter programmets expansion till Danmark, vilket ytterligare stärker programmets nordiska närvaro.

 Kungsörnen vetemjöl och AXA havregryn har länge varit en del av Klimat & Natur och att nu fira programmets 10-årsjubileum är ett tillfälle för oss att reflektera över de framsteg vi har gjort i vår hållbarhetsresa. I Sverige har vi framgångsrikt ställt om våra största produktkategorier mjöl och havregryn i konsumentaffären. Vi samarbetar långsiktigt med externa partners, där Polarbröd har varit med från början och Coop blivit det senaste tillskottet. Samtidigt har programmet expanderat genom åren och det växande nordiska intresset är ett tydligt bevis på att programmet gör skillnad, säger Thomas Isaksson, Managing Director Lantmännen Cerealia.


Mer information

Vad menar Lantmännen med fossilfrihet?
Lantmännen har analyserat utsläpp från värdekedjan för livsmedel och successivt introducerat alternativ till fossil energi. De största användningsområdena för fossil energi kan nu ersättas med fossilfria alternativ. Kvar finns cirka 6 procent fossil energianvändning i hela värdekedjan från jord till bord. Den sista andelen utgör summan av ett flertal mindre flöden som i dagsläget är svåra att komma åt, till exempel energianvändning vid produktion av kalk, växtskyddsmedel och vissa förpackningar.

Om Klimat & Natur
Klimat & Natur är Lantmännens program för framtidens jordbruk och innehåller konkreta åtgärder som gynnar biologisk mångfald och minskar klimatpåverkan. Läs mer på Lantmännens webbplats.

 

För mer information, kontakta gärna:

Lantmännens presstjänst 
Tel: 010 556 88 00
E-postpress@lantmannen.com


 

Ladda ned filer här