Från SVT: Stigande spannmålspriser kan leda till dyrare bröd

2021, Nyheter

Priserna på spannmål har stigit kraftigt. Orsaken till prishöjningarna är en global värmebölja. Prishöjningar som snart kan komma att landa på brödhyllan i butiken.

På åttonde våningen i ett gult höghus i Rosengård i Malmö ligger Lantmännens handlarrum för spannmål. Där köps och säljs 60 procent av de svenska skördarna elektroniskt. 

Dagligen på datorskärmarna har spannmålshandlarna sett hur priserna stigit kraftigt. Det för Sverige viktiga vetet har gått upp med cirka 35 procent, havre med 21 procent och malt med 65 procent – och det bara på bara ett år. 

– Sverige är ju påverkat av en sämre skörd. Men den stora anledningen till att priserna stiger är att skördarna i Europa, Ryssland, USA och nu även i Brasilien blev betydligt sämre än det man räknat med. Det är det som driver upp priserna, säger Mikael Jeppsson som är chef för spannmålshandeln på Lantmännen.

”Fokuserar på råvaran”

Priserna på spannmål avgörs alltså på en internationell marknad oberoende av den svenska skörden. Prisuppgångar som förr eller senare hamnar på brödhyllan i mataffären.

– Vi fokuserar på råvaran och den har faktiskt stigit 30 till 40 procent på ett år. Det är klart att någonstans måste pengarna tas ut i konsumentledet, och detta kommer succesivt att ske under hösten, säger Mikael Jeppsson på Lantmännen.

Se inslaget från SVT, tillgängligt fram till och med den 19 september.