Fyra fastigheter i Kristianstad får nya ägare

Pressmeddelanden, 2014

Lantmännen tar från den 1 september över Yllan, med kontors-, mäss- och konferensutrymmen, på Söder i Kristianstad. Samtidigt tar Kristianstads kommun över det tidigare kycklingslakteriet på andra sidan Helge å och fastigheterna Bastionen 1 och Ravelinen 1 vid vattentornet i norra delen av Kristianstad.

– Skåne och Kristianstad är en intressant fastighetsmarknad för oss. Vi ser Yllan som ett mycket attraktivt förvaltningsobjekt som fyller en viktig funktion i Kristianstad, vår ambition är att fortsätta förvalta fastigheten med inriktningen kontor, mäss- och konferensverksamhet. Vi har inga planer på radikala förändringar men kommer att göra en del hyresgästanpassningar, säger Mikael Nicander, vd för Lantmännen Fastigheter.

Fastigheter med historia
Den gamla yllefabriken på Söder i Kristianstad invigdes i år 1900 och beskrevs då som Skandinaviens största fabrik i sitt slag. Kristianstads kommun köpte fastigheten 1959 och hyrt ut lokalerna till olika företag. På 1990-talet fick Yllan sin nuvarande profil och blev utöver företagshotell ett mäss- och konferenscenter.

Kronfågels slakteri byggdes på 1960-talet och hade som mest nära 400 anställda i början av 2000-talet. Därefter krympte verksamheten efterhand, tills Kronfågel 2009 beslutade att flytta all kycklingslakt till Valla. Slakteriet i Kristianstad stängdes i oktober 2011.

Fastigheten Bastionen 1 utgörs av de gamla magasinsbyggnaderna med veckade tak, strax norr om vattentornet. De byggdes på 1930-talet som lager med koppling till järnvägen.

Ännu en bit längre norrut ligger Ravelinen 1, som i dag är en parkeringsplats men tidigare rymde stora silobyggnader för spannmål.

För mer information:
Mikael Nicander,vd för Lantmännen Fastigheter
Telefon: +46 10 556 11 52
Mobil: +46 70 870 35 91
E-post: mikael.nicander@lantmannen.com