Många sätt att minska matsvinn i hushållet - men fortfarande slängs var femte matkasse

Pressmeddelanden, 2012

En färsk undersökning från Lantmännen visar att 43 procent av svenskarna under det senaste året försökt att minska mängden mat de slänger. De som tar hand om sina rester gör oftast matlåda och de populäraste restmaträtterna är pytt i panna, omelett och wok. Trots detta hamnar var femte matkasse som bärs ut ur butikerna fortfarande i soporna.

Mellan 17-25 november inträffar den årliga European Week for Waste Reduction. Veckan är en del i ett EU-initiativ för att öka medvetenheten hos konsumenter om att minska sitt hushållsavfall. Lantmännen arbetar med att ta ansvar från jord till bord och jobbar därför med att lyfta mathushållningsproblematiken för tredje året i rad.

– Att så mycket mat kastas är ett stort problem både för miljön och för den enskilda konsumentens ekonomi och det är viktigt att det uppmärksammas regelbundet. Vi vill inspirera konsumenterna att vara rädda om maten och ta hand om rester med bland annat recept och tips, säger Jenny Svederman, presschef på Lantmännen.

I Lantmännens undersökning uppger en femtedel av svenskarna att de normalt slänger sina överblivna rester. Enligt Naturvårdsverket svarar hushållen för den absolut största delen av våra matavfall, cirka 670 000 ton. Det motsvarar cirka 72 kg/person och år eller 0,8 kg matavfall för en familj på fyra personer varje dag. Även om vi kan kallas duktiga jämfört med stora delar av övriga Europa, finns det fortfarande mycket kvar att göra. Ett sätt att minska hushållsavfallet är att bättre ta till vara på rester och överblivna råvaror från våra måltider.

Kreativa initiativ för att minska matsvinn i hushållet

Svenskarna har försökt att förbättra sin mathushållning genom att planera sina matinköp bättre (51 %), ta till vara på sina rester (38 %) och vara mer kreativa med det som de har i kylen (34 %). Bland de 24 procent som försöker använda sina rester till nya maträtter är de populäraste restmaträtterna pyttipanna, omelett och wok.

Så gör svenskarna med sina matrester:

  1. Matlåda, 58 %
  2. Fryser in, 45 %
  3. Lagar nya rätter, 24 %
  4. Slänger, 20 %
  5. Ger till husdjur, 9 %

Topp fem restmaträtter:

  1. Pyttipanna, 42 %
  2. Omelett, 27 %
  3. Wok, 15 %
  4. Soppa, 14 %
  5. Paj, 12 %

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes under oktober månad av undersökningsföretaget Yougov på uppdrag av Lantmännen. Webbenkäten besvarades av 1008 personer i åldern 18-74 år.

För mer information kontakta gärna:

Jenny Svederman, Lantmännen + 46 705 87 42 34

Pressmaterial och bilder:

Bildbank - högupplöst bild ”Var rädd om maten”:

http://lantmannen.com/sv/press--media/Pressbilder1/Bildbank/

Sökord: Var rädd om maten