Lantmännen BioAgris ThermoSeed expanderar

Pressmeddelanden, 2012

Nu invigs första Thermoseed anläggningen i Norge ThermoSeed är en effektiv och miljövänlig metod för att behandla utsäde med varm fuktig luft och helt utan tillsats av kemikalier. Norge är andra landet i världen att storskaligt börja använda ThermoSeed metoden. Felleskjöpet Agri SA beställde 2010 två processlinjer till anläggningen på Holstad som nu invigs. Målet är att kunna behandla ca 25 000 ton utsäde per år.

– Det är roligt att just Felleskjöpet som varit med så länge i utvecklingsfasen, tar täten och blir världens största ThermoSeed användare. Detta är vårt första steg mot en internationell expansion, säger Kenneth Alness, vd på Lantmännen Bio Agri AB och Incotec Sweden AB.

Utrustningarna är av samma typ som används i Lantmännens anläggning i Skara. Efter en lång utredning och analys bestämde sig Felleskjöpet Agri SA att ersätta en stor del av sin kemiska beting med ThermoSeed. Detta är ett strategiskt val som ger Felleskjöpet en unik position i världen. En viktig förutsättning för att affären blev av var att Lantmännens ThermoSeed-anläggning i Skara använts i många år med mycket gott resultat.

Onsdagen den 1 februari invigs processanläggningen på Holstad i Norge. Själva öppningsceremonin med visning sker klockan 14.00. Tidigare under dagen arrangeras ett seminarium med fokus på ThermoSeed och IPM (integrerated pest management), berättar industrichefen för växtodling, Arnfinn Sjøseth i Felleskjøpet Agri SA.

– Det känns helt rätt i tiden och för framtiden att satsa på ett hållbart alternativ och fasa ut kemikalierna, säger marknadschefen för växtodling Bjørn Stabbetorp i Felleskjøpet Agri SA.

ThermoSeed utvecklades av Uppsalabolaget SeedGard AB som ägdes av bland annatLantmännen, SLU och Anders Wall. Idag står Lantmännen BioAgri AB och Incotec för den fortsatta utvecklingen och internationella lanseringen.

För mer information, kontakta

Kenneth Alness, vd Lantmännen BioAgri AB och Incotec Sweden AB

Mobilnummer: 0705144714

kenneth.alness@lantmannen.com

För mer pressmaterial

Gå till www.lantmannen.com och klicka vidare till ”Press & Media”,

För bilder: Bildbank Sökord: ThermoSeed