Snålt att bjuda dejten på rester

Nyheter, 2011

7 av 10 svenskar har aldrig bjudit gäster på rester, de flesta för att de inte vill uppfattas som snåla eller tråkiga. Samtidigt har de flesta inte något emot att bli bjudna på rester. Lantmännen lanserar nu Restdejting, en tjänst på www.lantmannen.se där du kan matcha både rester, råvaror och människor för en matupplevelse utöver det vanliga.

– Att bjuda på rester är inte alls trist eller snålt. Med nya recept för rester, kryddningar, spännande ingredienser och en snygg presentation på tallriken kan vilka rester som helst förvandlas till en festmåltid. Många maträtter ökar dessutom i smak dag två, efter att ingredienserna fått ”lära känna varandra bättre”, något som kanske också gäller relationer och dejter, säger Elin Åström, kock och delförfattare till Lantmännens receptbok ”Var rädd om maten”.

Kvinnor mer positiva till rester på dejten
70 procent av männen säger ”nej” till att bjuda sin dejt på rester, medan 60 procent av kvinnorna svarar att de inte skulle kunna tänka sig att bjuda en dejt på rester. De allra flesta kvinnor skulle äta och använda mer rester i matlagning om de fick mer inspiration och tips, medan männen säger att i första hand bättre planering skulle få dem att äta mer rester. I Norra Mellansverige och Norrland har man en mer avslappnad inställning till rester som bjudmat än i Stockholm och Sydsverige.

Ny tjänst för restdejting
Lantmännen lanserar Restdejting under vecka 46. Besökaren kan registrera sig och sina matrester eller råvaror i skafferi och kylskåp, som sedan matchas med någon annan persons passande rester och råvaror. Tillsammans bildar de en komplett måltid. Förutom att hitta ett perfekt matmöte finns goda möjligheter till en spännande restdejt och kanske en matpartner för livet.

– Rester kan användas till alla möjliga goda saker – och nu har du chansen att genom restdejtingtjänsten hitta en lämplig matlagningsdejt att slå dig ihop med i köket. Den grillade kalla kycklingen blir basen i en krispig sallad med västerbottenost, gårdagens kött kan fyllas i små filodegsknyten med en härlig dipp till, gårdagens kokta grönsaker tillsammans med mousserande vin kan mixas till en slät soppa. Det är både enkelt och trevligt att laga mat tillsammans, fortsätter Elin.

Länk till Restdejting
www.lantmannen.se

För mer information, bilder och för undersökningen i sin helhet:
www.lantmannen.com/undersokning 
www.lantmannen.com/varraddommaten

För frågor kontakta gärna:
Jenny Svederman, presschef Lantmännen
Tel: + 46 705 87 42 34
jenny.svederman@lantmannen.com

Fakta Elin Åström
Elin Åström är en av kockarna bakom receptboken ”Var rädd om maten” för Lantmännen 2010. Boken innehåller 50 recept för 100 dagar och ger receptidéer och inspiration att ta tillvara på matrester istället för att slänga dem.

Fakta undersökningen Var rädd om maten 2011

  • Genomförd under vecka 43-44 2011
  • 1072 respondenter
  • 50/50 kvinnor och män
  • Ålder: 25-65 år
  • Geografisk indelning: hela Sverige

Undersökningen utfördes av Snabba Svar på uppdrag av Lantmännen

  • På frågan ” Har du under det senaste året funderat mer än tidigare år på hur mycket mat du slänger, och försökt förändra ditt beteende?“ svarar 51 procent, Ja“.
  • På frågan ”Vad gör du oftast med rester efter en måltid” svarar 63 procent att de gör en matlåda till jobbet eller liknande.
  • Det livsmedel som oftast blir kvar längst i kylskåpet eller skafferiet är överlägset grönsaker – och det sker oftare hos män än kvinnor.
  • 14 procent av männen och 10 procent av kvinnorna slänger livsmedel som passerat bäst-före-datum utan att smaka, lukta eller känna på det innan.
  • Fler 46+-åringar än yngre litar till sina sinnen när det gäller att avgöra dugligheten på ett livsmedel som passerat bäst-före-datum. Bland 25-35-åringar säger hälften att de inte litar på sina sinnen – den siffran är nere på ca 30 procent hos 46-65-åringar.