Sveriges bästa skolmat – nu på Restaurang Kungsholmen

Pressmeddelanden, 2010

PRESSMEDDELANDE 10-04-22

Sveriges bästa skolmat på Restaurang Kungsholmen

Välkommen och ät lunch för 25 kronor hela veckan! Under en veckas tid från måndagen den 26 april till fredagen den 30 april, kommer Sveriges bästa skolmat att serveras på Melker Anderssons restaurang Kungsholmen. Det är vinnarlaget från Skövde och de fyra andra finallistlagen i Lantmännens tävling SkolmatsGastro som står för recept och matlagning. Alla som vill är välkomna under vecka 17 mellan klockan 11.00 och 13.30 för att smaka och se att det faktiskt går att laga bra och god mat i skolan.

Det är andra året som Lantmännen arrangerar SkolmatsGastro med syfte att lyfta fram att det finns god skolmat och även höja statusen på de skolkockar som finns runtom i landet. Efter att den namnkunniga juryn sagt sitt gick fem lag med några av landets bästa skolkockar vidare till finalen på GastroNord den 20 april. Under vecka 17 kommer vinnarlagets och finallagens varmrätter att serveras som lunch på Restaurang Kungsholmen.

– Jag tycker att det är enormt viktigt att arbeta för bättre skolmat och lyfta vikten av att våra barn får näringsrik, vällagad och välsmakande mat – något som faktiskt går att ordna även i ett skolkök. Det behöver inte vara en ekonomisk fråga utan det handlar om fantasi och kunskap, något som jag hoppas att vi kan hjälpa till att förmedla genom att servera dessa fantastiska bidrag här på Restaurang Kungsholmen, säger Melker Andersson.

En hyllning till alla skolmatskockar De fem lagen fick kämpa hårt för att ta sig till final då måltiden, enligt Skolmatsgastros regler, inte får kosta mer än tio kronor och då ska även bröd, sallad och dryck ingå. De maträtter som lagen tog fram var dessutom tvungna att klara närings- och kostberäkningen, vilket tävlingens expertjury bestående av bland annat Kurt Weid grundare av kocklandslaget och köksmästare på Lantmännen, Annika Unt Widell från Skolmatens vänner och Paul Svensson känd kock från bland annat Matakuten i TV4, fick avgöra.

– Varje dag serveras cirka 1,2 miljoner skolmåltider i Sveriges skolor och bakom planering och tillagning står 15 700 skolkockar. Det här är vårt sätt att hylla dessa vardagshjältar och samtidigt hjälpa till med inspiration och kunskap för att skapa förnyelse i skolmatsalarna ute i landet, säger Kurt Weid, ansvarig för SkolmatsGastro på Lantmännen.

För mer information: www.lantmannen.se/skolmatsgastro

Pressbilder: www.lantmannen.com/pressbilder

Matsedeln under vecka 17 på Restaurang Kungsholmen:

Måndag 26 april Helenaskolan, Timmerdalsskolan och Rosenhaga förskola i Skövde serverar - Husets pannbiff med rotfruktsallad, pepparsås, inlagd gurka och rårörda lingon.
Tisdag 27 april Sjökarbyskolan, Söraskolan och Solskiftesskolan i Österåker serverar - Pocherad sejfilé med en krämig matkornotto med skogssvamp, örtsås och baconströssel.
Onsdag 28 april Bergvretenskolan i Enköping serverar - Kycklingklubba med ett knaprigt täcke, yoghurt smaksatt med grönt äpple och mynta samt tabbouleh.
Torsdag 29 april Lyckeskolan i Kinna serverar - Pepparrotskryddad bogrulad med syrligt äpple och örtkryddad rotfruktsgratäng.
Fredag 30 april Annerstaskolan i Huddinge serverar - Oliv -och rosmarinfärserad lammtunnbringa.

För mer information, bilder och intervjuer, vänligen kontakta: Jenny Svederman, presschef på Lantmännen på: 070- 587 42 34 eller jenny.svederman@lantmannen.com

Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi, maskin och lantbruk. Exempel på Lantmännens varumärken är Axa, GoGreen, Gooh, Hatting, Kronfågel och Kungsörnen. Lantmännen ägs av drygt 37 000 svenska lantbrukare, har fler än 10 000 anställda, är verksamt i 18 länder och omsätter 35 miljarder kronor. Lantmännen har verksamhet i hela förädlingskedjan – från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.com och www.lantmannen.se