Nordiska råvaror på julbordet ger en god och hälsosam jul

2010, Pressmeddelanden

Med nordisk kost blir julmaten nyttigare. Enligt en studie som Lantmännen genomfört finns det många fördelar med en nordisk diet. Genom att använda nordiska råvaror på julbordet uppnår man hälsofördelar som viktnedgång och positiv inverkan på kolesterolet. Det traditionella svenska julbordet är redan till stor del enligt nordisk kost med nordiska råvaror som lax, sill och potatis. Ett julbord med nordisk mat kan man njuta av med gott samvete.

– Julen är en härlig tid för att njuta av god mat och man kan välja hälsosamt från julbordet, säger nutritionschef Viola Adamsson på Lantmännen. Det viktigaste är att välja ut sina favoriter och att inte äta för mycket av allt. Om man tar bort några av de feta livsmedlen och väljer fler av våra nordiska råvaror får man ytterligare hälsofördelar, fortsätter Viola Adamsson.

Livsmedel som ingår i hälsosam nordisk kost är fet fisk som lax, lutfisk, strömming och sill av olika slag. Man kan också använda sig av mandel, havregryn och matkorn i sin matlagning och bakning. På smörgåsen kan man bre margarin med hög andel fleromättat fett – gärna på mjukt fullkornsbröd av råg eller knäckebröd.

Kallskuret som julskinka med fettet bortskuret, rökt renstek, kalvsylta, kalkon och andra magra styckningsdelar är också bra nordisk kost, likaså rotfruktssallader och kålsorterna. Som efterrätt kan man avrunda med goda ris- eller korngrynsgrötar eller med nötter och våra nordiska frukter.

I Lantmännens studie NorDiet, publicerad i Journal of Internal Medicine, visar Viola Adamsson hur en kost baserad på nordiska livsmedel sänker det onda kolesterolet med igenomsnitt 21 procent och hur den kan ge stora effekter på blodtrycket. Studien visar också resultat på viktnedgång trots stor mättnad.

Nordisk kost påverkar inte bara riskmarkörer för hjärt- och kärlsjukdomar den är också enkel för oss nordbor att både tillaga och införliva i vårt vardagliga mattänk. Den hjälper oss kanske också att en gång extra se över vad vi faktiskt har på våra julbord och varför – att bli mätt av rätt näringsinnehåll hjälper oss att varken äta för mycket eller onyttigt.

För mer pressinformation, recept och bilder:

http://www.lantmannen.com/sv/Lantmannen-COM/Press--Media/Pressbilder/nordiet/

För frågor kontakta gärna:
Viola Adamsson, nutritionschef Lantmännen

Tel: + 46 709 27 87 92 viola.adamsson@lantmannen.com

Jenny Svederman, presschef Lantmännen

Tel: + 46 705 87 42 34 jenny.svederman@lantmannen.com