Årets bästa Skolkockar utses i SkolmatsGastro

Pressmeddelanden, 2010

PRESSMEDDELANDE 2010-01-22

Årets bästa Skolkockar utses i SkolmatsGastro Lantmännen, med köksmästare Kurt Weid i spetsen, anordnar tävlingen SkolmatsGastro på mässan GastroNord den 20 april. De fem finalistlagen utses den 25 januari av en jury bestående av bland andra Paul Svensson, välkänd kock och deltagare i "Matakuten" och Annika Unt Widell från Skolmatens Vänner. Skolminister Jan Björklund är prisutdelare vid tävlingen.

Kurt Weid, grundaren av det svenska kocklandslaget och i dag köksmästare på Lantmännen är initiativtagare till SkolmatsGastro, en rikstäckande tävling för Sveriges skolkockar.

– Varje dag serveras 1 195 700 skolmåltider i Sveriges skolor. Bakom planering och tillagning står 15 700 skolkockar. Deras insatser är oerhört viktiga för barnens ork och prestationer under en skoldag, säger Kurt Weid.

– SkolmatsGastro ska bidra till att höja statusen för Sveriges skolkockar, inspirera till sunda maträtter och stärka matkulturen i skolan.

Det vinnande laget, som av skolminister Jan Björklund koras till "Årets Skolkock" den 20 april, får ett utbildningsstipendium i form av en resa till den schweiziska huvudstaden Bern. Där kommer de få ta del av hur ett av Europas modernaste storkök fungerar.

Tävlingen Under hösten 2009 inbjöds landets samtliga skolkockar till att bilda lag för att tävla i SkolmatsGastro den 20 april. De fem finalister som går vidare till själva tävlingen utses den 25 januari av en jury bestående av bland andra Paul Svensson, välkänd kock och deltagare i "Matakuten", Annika Unt Widell från Skolmatens Vänner och Karin Lidén, ordförande i branschföreningen Kost & Näring.

Finalisterna ska vid tävlingen servera tre rätter – en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt på fisk, fågel eller kött.10 kronor är maxbeloppet per rätt där även sallad, bröd, matfett och dryck måste ingå. Recepten ska fungera för minst 100 personer. Deltagarna ska även klara närings- och kostberäkning samt tillaga allt på tid inför en sittande gästjury – bestående av kostchefer, barn från finalskolorna och kommunala befattningshavare – totalt cirka 40 personer. En expertjury på fem personer kommer också att bedöma arbetet. Tävlingen är uppbyggd och bedöms efter regler som är framtagna av Kockarnas Världsförbund.

Läs mer om SkolmatsGastro på www.lantmannen.se/skolmatsgastro. Bilder finns på: www.lantmannen.com/pressbilder/skolmatsgastro.

För frågor kontakta gärna: Kurt Weid, köksmästare, Lantmännen tel: 0709-27 80 63 Anna Johansson, informationschef Lantmännen Cerealia tel: 0703-99 29 64

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Hattings, Schulstad och Kronfågel. Lantmännen ägs av cirka 40 000 svenska lantbrukare, har mer än 12 000 anställda, är verksamt i 19 länder och omsätter 42,9 miljarder kronor. Lantmännen har verksamhet i hela förädlingskedjan - från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.com och www.lantmannen.se