Mustig tomatsoppa med Cellentani

Mustig tomatsoppa med Cellentani, serveras med dinkelfoccacia med pumpasmör och syrlig kikärtsröra.


4 portioner

Mustig tomatsoppa

Rapsolja, 1 tsk
Hackad gul lök, 1 st
Tomater krossade, 400 gr
Tomatpuré, 1 msk
Chilisås tomat, 4 msk
Matlagningsgrädde, 1 dl
Oregano
Cayennepeppar
Basilika
Pasta, 40 g
Grönsaksbuljong, 1 tärning
Vatten, ca 1 l
Strösocker
Maizenamjöl, 2 msk

Dinkelfoccacia

Vatten, 5 dl
Jäst, 50 gr
Rapsolja, 0,5 dl
Salt, 1 msk
Vetemjöl Special, 1 l
Dinkelmjöl, 2 dl
Rosmarin
Olivolja, 2 msk
Timjan
Lök röd, 1 st
Flingsalt

Syrlig kikärtsröra

Kikärter, 100 gr
Tomat, 2 st
Sambal Oelek
Koriander färsk
Salt
Rivet skal av citron

Pumpasmör

Pumpa, 100 gr
Purjolök, 40 gr
Olivolja, 2 tsk
Soja Kikkoman
Joderat salt
Svartpeppar mald
Rivet skal från citron

Mustig tomatsoppa

Fräs löken i lite olja, tillsätt tomatkross och tomatpuré. Tillsätt vatten, grönsaksbuljong, chilisås och vatten och låt koka upp, minst 30 minuter. Tillsätt grädden. Red av med maizenan. Krydda och smaka av. Koka pastan för sig och tillsätt strax innan servering.

Dinkelfoccacia

Värm vattnet till 37°C. Slå vattnet över jästen, tillsätt olja, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 10 min. Låt jäsa 1 tim. Under tiden som brödet jäser så skala och skiva löken. Stek rödlöken lite lätt och låt svalna. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Tryck ut degen till en fyrkant i en braspanna. Låt degen jäsa 30-40 min. Strö försiktigt ut rödlöken och kryddorna, gärna färska, på det jästa brödet. Ringla över olivolja och strö över flingsaltet. Grädda i ugn ca 200 grader ca 10-15 min. Låt svalna under bakduk.

Syrlig kikärtsröra

Häll av spadet från kikärtorna och skölj dem i kallt vatten. Om ni använder torra kikärtor, koka dem enligt anvisning på förpackningen. Skölj citronen och riv den. Skölj tomaterna och koriandern, hacka det grovt. Lägg ner detta och kikärtorna, sambal, citronskal och salt i en matberedare/mixer. Mixa väl. Smaka av med salt.

Pumpasmör

Skala och kärna ur pumpan. Skär fruktköttet i mindre bitar. Skölj citron och riv skalet. Skölj purlöken noga, skiva tunt. Hetta upp olja i stekpannan, lägg i pumpaköttet och purjolöken. Fräs tills pumpan är mjuk. Tillsätt soja och citronskalet. Häll över i en matberedare och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.


3,3/5 baserat på 203 röster.