Matkornspanna med köttbullar & örtkräm


4 portioner

Matkornspanna

Matkorn Kungsörnen/Lantmännen, 3 dl
Kranvatten, 4 dl
Vegeta allkrydda, 3 tsk
Lök gul, 1 st
Vitlök, 1 klyfta
Morot skalad, 2 st
Paprika grön gul röd, 1 st
Gurkmeja malen, 2 tsk
solrosfrön, rostade, 3 msk
Rapsolja, 1 msk
Salt
Persilja krusig
Koriander
Svartpeppar mald

Köttbullar grundrecept

Blandfärs, 250 gr
Gris fläsk färs, 250 gr
Kokt mosad potatis, 2 medelstora
Kranvatten, 4 msk
Ägg, 1 st
Gul lök hackad, 1 liten
Salt, 2 tsk
Grillkrydda, 3 tsk
Lökfond brynt, 1 msk

Örtkräm

Crème fraiche, 2 dl
Gräslök hackad, 1 tsk
Persilja finklippt, 1 tsk
Joderat salt
Svartpeppar grovmald
Timjan torkad
Basilika hackad, 1 msk

Matkornspanna

Koka matkorn enligt anvisning på förpackningen tillsammans med hälften av Vegeta allkryddan. Häll av överbliven buljong. Skala och hacka löken och vitlöken och fräs i lite rapsolja. Strimla moroten och tillsätt den med löken i rapsoljan. Blanda matkornet och paprikan. Blanda i gurkmeja och resten av kryddorna. Skölj persiljan och koriandern och hacka, strö över kryddorna och de rostade solrosfröna på matkornsblandningen.

Köttbullar grundrecept

Kranvattnet kan bytas ut mot vichy vatten. Blanda alla ingredienserna väl. Stek ett prov och smaka av. Forma färsen till köttbullar eller köttfärsbiffar. Vispa ur blecken/stekpannan med vatten till skysås.

Örtkräm

Blanda créme fraiche tillsammans med finhackad gräslök, basilikan, persilja, oregano och timjan. Smaksätt med salt och peppar.


3,5/5 baserat på 154 röster.