Hej! Hani Marashi
Hej Hani, du kom till Sverige från Syrien 2014, hur hamnade du på Lantmännen Maskin?
S: Det började med att jag träffade en pensionär på ett språkcafé. Han blev min mentor och tipsade mig om att söka en utbildning för att bli fordonsmekaniker. Via utbildningen fick jag chansen att praktisera hos Lantmännen och sedan fick jag jobb där. Praktikjobb var en helt ny upplevelse för mig, men det var ett bra sätt att komma in på arbetsplatsen.
Du och din familj fick en tuff start i Sverige?
S: Ja, vi fick veta att min dotter, som då var fyra år, hade en tumör i hjärnan. Vi kunde inte språket men träffade många läkare under 18 tunga månader. Jag var väldigt stressad över ekonomin och att försöka ta hand om min familj och samtidigt utvecklas i Sverige. Men det gick bra med min dotter som idag är elva år. Hon är fortfarande under behandling och går i specialklass. Min familj och min lilla flicka inspirerade mig så mycket till att inte ge upp när allt kändes svårt.
Vad jobbade du med i Syrien?
S: Jag studerade först till mekaniker och sedan lagade jag maskiner i bland annat min pappas fabrik. Här i Sverige är det ett annat tekniskt system men jag har en bra grund, så det har gått bra att lära sig jobbet.
Vad är svårast tycker du?
S: På jobbet träffar jag många lantbrukare, som pratar både skånska och småländska och att förstå olika dialekter kan också vara svårt. Men det är roligt och man lär sig mycket.
Vad är den största skillnaden med arbetslivet i Sverige jämfört med i Syrien?
S: Hur man tänker på arbetsmiljö och säkerhet. Här får man också chansen att utvecklas. Det är nya tekniker och nya maskiner hela tiden. Det är väldigt roligt, jag trivs verkligen!
Faktaruta
Hani Marashi, 45 år, född i Damaskus i Syrien.
BOR: Växjö, Sverige
FAMILJ: Fru och tre barn.
VAD GÖR DU PÅ LANTMÄNNEN: Tekniker/mekaniker på Lantmännen Maskin.
VAD ÄR DET BÄSTA MED ATT JOBBA PÅ LANTMÄNNEN: Att man hela tiden får lära sig nytt och utvecklas i sitt yrke.
FRITIDSINTRESSEN: Cyklar med familjen och promenerar med dottern. Skruvar på gamla bilar.