Så funkar det - vad är egentligen skillnaden mellan spannmål och utsäde?
Spannmål och utsäde - hur ligger det till? Vad är egentligen skillnaden? Vi hörde oss för med Maria Norén, Marknadschef utsäde och frö på Lantmännen Lantbruk.
SPANNMÅL = ett samlingsnamn för de skördade kärnorna från ett antal olika sädesslag, såsom vete, korn eller havre. Majoriteten av all spannmål används till livsmedel eller foder, men en del används till exempel även för framställning av etanol.
UTSÄDE = de kärnor av exempelvis spannmål som används för vidare odling, alltså för sådd. När man tänker på olika sorter av utsäde kan man tänka att det är ungefär som olika äppelsorter, de har lite olika egenskaper och kan användas till olika slutprodukter.
Många lantbrukare vill ha mycket höstutsäde då det sås i marken nästan ett år innan det ska skördas och då får mer tid på sig att växa vilket brukar vara lite säkrare för att ge god avkastning, men man behöver variera sig. Genom att rotera fälten mellan vår- och höstutsäde vid sådd fördelar man risker och försöker optimera sina odlingar. Eftersom man bara har en chans på sig att så är det en grundläggande faktor för en god skörd.
200 kg
Så mycket utsäde krävs för att så 1 hektar (10 000 kvm) av en spannmålsgröda.
Ca 100 tusen ton
Den mängden utsäde producerar Lantmännen årligen. Vårutsäde sås i marken på våren och höstutsäde sås på hösten – men allt skördas ungefär samtidigt i juli till september.
60-tal
Sedan dess är utsäde reglerat i svensk lag. Eftersom utsäde är grunden för all fortsatt odling anses det viktigt att produktion och försäljning av utsäde är reglerat. I och med Sveriges EU-medlemskapet följer vi även EU-lagstiftningen för utsäde.
Utsädeslagstiftningen – i korthet
- Genom lagen ska köparen av utsäde vara garanterad att få ett friskt utsäde av en sort med kända egenskaper. För att finnas på en så kallad sortlista över sorter som får säljas måste en ny sort prövas och godkännas, den måste i något avseende vara bättre än befintliga sorter.
- Kvaliteten på utsädet är reglerat och måste exempelvis uppfylla krav gällande att fröna är av rätt art och att de är beskaffade så att de kommer att gro. I ett större sammanhang är det viktigt att vår försörjning har ett certifierat utsäde.
- Det ska också produceras tillräckligt med livsmedel som har bra kvalitet ur försörjningssynpunkt och då ska det finnas utsäde av sorter som leder till dessa mål.
- Lagen reglerar även var/hur utsädet får odlas. Alla fält som ska användas till utsäde måste fält-besiktigas, vilket betyder att auktoriserad personal besöker och inspekterar fältet samt kontrollerar att det är angiven sort som finns på fältet. Fältet ska vara sått med rätt utsäde och det finns även krav på vad som har fått odlas på fältet åren innan.
- Den som odlar ska inte oavsiktligt sprida sjukdomar eller själv drabbas av ekonomisk förlust på grund av sjukdomar i utsädet.
- Uppfylls alla kraven i lagstiftningen får man som producent certifiera utsädet, och det är enligt lagen endast tillåtet att sälja utsäde som är certifierat. Utsäde som inte är certifierat får endast användas för eget bruk, alltså på lantbrukarens egen gård.
Fakta Maria Norén, Marknadschef utsäde och frö
Antal år inom Lantmännen: Jag började 2012 och arbetade då med spannmål. Sedan 2015 arbetar jag med utsäde och frö för vilket jag nu är marknadschef.
Bakgrund: Jag är Civilingenjör och startade faktiskt som managementkonsult. Men jag är född på en gård så jag kände till Lantmännen och sommarjobbade på en spannmålsanläggning under tiden jag pluggade. Efter några år som managementkonsult inom Telecom-branschen kände jag att jag ville komma ifrån den miljön. Göra något annat och arbeta mera långsiktigt.
Roligast i ditt jobb: Att vara en viktig del av hela lantbrukskedjan och även att hela tiden möta nya utmaningar. Trots att jag har jobbat länge möter jag alltid något nytt då det inom mina områden till stor del är väder och vind som påverkar. Det gäller att vara flexibel.
Favoritprodukt från Lantmännens sortiment: Jag måste ju säga någonting från vår egen växtförädling! Det är extra kul när en produkt som vi själva har tagit fram efter 10–15 år kommer ut. I och med att våra produkter har långa cykler känns det oerhört tillfredställande.
Karriärtips: Jag sätter personligen inte upp så mycket mål utan gör det jag tycker är roligt. När jag känner mig färdig så vill jag göra någonting nytt. Så mitt tips är att vara öppen gentemot sin chef kring vad man vill göra och förhoppningsvis få möjlighet till det inom Lantmännen.