Framsteg i samarbetet för hållbar mjölkproduktion

På Lantmännens Framtidsgård Viken utanför Falköping fortsätter samarbetet mellan Arla och Lantmännen, som inleddes våren 2024, att utvecklas med fokus på att främja en mer hållbar och effektiv mjölkproduktion i Sverige. Viken är Lantmännens egen mjölkgård och har i flera decennier varit en central plats för foderutveckling. Gården rymmer 465 årskor och 400 rekryteringskvigor, samt 363 hektar åkermark, huvudsakligen avsedd för vallodling.

På Framtidsgården Viken arbetar Lantmännen för att främja utvecklingen av framtidens hållbara jordbruk. På gården testas nya lösningar som förbättrar produktion, markanvändning, djurvälfärd, klimatreducerande åtgärder och fossilfrihet. Med det nya samarbetet med Arla tas ytterligare steg på vägen. Genom gemensam kompetens och forskning fokuserar partnerskapet på att visa hur ny teknik och innovationer kan gynna aktörer inom mjölkens värdekedja. Redan idag är gården en plattform för kunskapsdelning som inspirerar lantbrukare, rådgivare och säljare. Genom att samverka med Arla öppnas fler möjligheter att utveckla en mjölkproduktion där hållbarhet och lönsamhet går hand i hand. Trots att samarbetet fortfarande är i ett tidigt skede, har flera steg tagits under 2024 för att driva nya projekt framåt. 

Ett område man har samarbetat kring under året är fodereffektivitet. Fodereffektivitet kan förklaras som ju effektivare ett visst foder omvandlas till mjölk, desto lägre blir klimatpåverkan och lönsamheten förbättras. För att sprida kunskap och inspirera till en mer effektiv foderanvändning arrangerade Arla under året 24 fysiska och sju digitala möten för sina medlemmar om fodereffektivitet runt om i Sverige. Lantmännen deltog som inbjudna experter, och evenemangen lockade över 1 000 deltagare. Dessa möten samlade lantbrukare och foderexperter för att diskutera hur fodereffektivitet påverkar hela produktionssystemet. Diskussionerna har belyst att foder inte bara är en isolerad faktor utan en del av en helhet och mottagandet har varit positivt, vilket lyfter samarbetets potential att nå ut med kunskap.  

Viken tar årligen emot omkring 25 besök för att dela insikter och erfarenheter med intressenter. Gården har en försöksavdelning som möjliggör noggranna mätningar och fördjupade studier av korna. Från årsskiftet kommer all mjölk som produceras på Viken dessutom att levereras direkt till Arla.  
 
Planeringen för 2025 är i full gång och ett nytt sinkostall för 100 kor på djupströbädd ska invigas under våren. Det nya stallet skapar bättre förutsättningar för kornas återhämtning, optimala förhållanden inför kalvning och möjlighet att anpassa foderbehovet under sinperioden. Vidare kommer samarbetet mellan Lantmännen och Arla att fortsätta genomföra praktiska utvecklingsprojekt som kommer stärka arbetet för en mer hållbar, lönsam och effektiv mjölkproduktion.