Forskning och samarbete för att utveckla framtidens hållbara växtnäring

Pär-Johan Lööf är R&D manager och leder en grupp som arbetar med Lantmännens koncerngemensamma forskning. Här berättar han om utveckling av växtnäring från recirkulerad kväve ur restprodukter från vattenrening.
Behovet av att utveckla nya källor till växtnäring är stort. Sverige har i princip ingen egen produktion av gödsel utöver den från djurhållning som till stor del går åt i mjölk- och köttgårdarnas egen verksamhet. Växtodlande lantbrukare är därmed ofta beroende av importerad mineralgödsel, en fråga som är mycket aktuell i och med snabbt ökande priser. Dessutom står mineralgödsel för en stor del av utsläppen från livsmedelskedjan då produktionen använder fossila energikällor och släpper ut lustgas. Lantmännen arbetar just nu för att utveckla nya sorters gödselmedel som är mer klimatsmarta och närproducerade. Det finns flera fördelar med att ta fram växtnäring på nytt sätt:
- Självförsörjning: Sverige har i princip ingen egen gödselproduktion och är därför beroende av producenter utanför landets gränser och där tillhörande logistikkedjor.
- Miljömässig hållbarhet: de nya gödselmedel som utvecklas baseras på resurser som inte skulle använts annars. Produktionen ger liten klimatpåverkan och gödseln är (mycket) ren och fri från oönskade ämnen.
- Ekonomi: Gödselpriserna har mångdubblats på senare år och är en del av en pågående kris för lantbrukare. Genom projektet satsar Lantmännen på att utveckla fler gödselprodukter som en del av en långsiktig lösning
Lantmännen ingår som partner i ett stort projekt inom ramen för EU LIFE, ett finansieringsinstrument för miljö- och klimatinitiativ. Projektet LIFE Re-Fertilize är ett samarbete mellan EasyMining som äger patent på metoden, Ragn-Sells, BIOFOS och Lantmännen. Det handlar om att utvinna kväve ur vatten från reningsverk, och rena det så att oönskade ämnen avlägsnas. Syftet är att gå från ett linjärt till ett cirkulärt användande av kväve. I nuvarande linjära system utvinns näringsämnen som används och sedan är förbrukade. I ett cirkulärt flöde kan kvävet istället återvinnas och återföras i odlingssystemet igen. Produkten är ren och kan användas direkt i odling. I dagarna levereras den första testprodukten för spridning på höstvete utanför Uppsala. Samtidigt genomför vi testodling i växthus för att undersöka produktens egenskaper.
En utmaning inom projektet är att hitta energieffektiva metoder för torkning och koncentrering av produkten så att den blir mer högvärdig och lätthanterlig. Det gäller att hitta metoder som både ger en välfungerande produkt och samtidigt är så klimatsmart som vi hoppas, och inte kräver stora mängder energi för framställning. Det är ett område vi arbetar vidare med framåt.
Lantmännens roll i projektet handlar både om kunskap och resurser. Lantmännens forskningsstiftelse finansierar odlingsförsöken, och dessutom är Lantmännen länken mellan uppfinningen och bonden, vi fungerar som kravställare och testare av produkten. I ett längre perspektiv kan Lantmännen ge den potentiella produkten en rättvis plats på marknaden med hjälp av våra egna hållbarhetserbjudanden som skapar mervärden. Projektet är en av våra satsningar i projektportföljen ”hållbara växtnäringslösningar” som syftar till att ta viktiga steg mot Lantmännens vision om Framtidens Jordbruk som är klimatneutralt till 2050.