Tankar från lanseringen av Framtidsgården Svalöv
Den 14:e juni invigdes Lantmännens nya Framtidsgård Svalöv, där en ny och mycket avancerad växtförädlingsanläggning skapats. Lanseringen samlade experter och intressenter på plats i Skåne till ett seminarium som direktsändes, och en guidad tur på gården. I det här blogginlägget berättar Annette Olesen, chef för Lantmännens växtförädling, om lanseringen.
Hela seminariet är inspelat och kan ses här.
Den 14 juni blir en minnesvärd dag för oss som arbetar med växtförädling på Lantmännen. På vår nya, världsledande växtförädlingsanläggning samlade vi då kunniga och engagerade människor till samtal om framtidens jordbruk. Jag fick en tydlig känsla av att vi ligger helt rätt i tiden och att vi nu har alla möjligheter att bygga upp något nytt, spännande och viktigt. Lantmännen är i mina ögon ett mycket professionellt och ambitiöst företag med en vilja att göra alltmer på hållbarhetsområdet och satsa på kunskap och forskning för framtida utveckling. Jag tror och hoppas att många gick hem från lanseringen med en känsla av att något riktigt bra händer hos oss, och att Lantmännens tagit en ännu tydligare ledarposition inom växtförädling och ett lönsamt och hållbart jordbruk.
Under seminariet lyftes viktiga perspektiv. Det finns nu en tydlig insikt om att växtförädling spelar en avgörande roll för att nå ett lönsamt och hållbart jordbruk som är klimatneutralt till 2050. Och att både privata och offentliga, långsiktiga satsningar är nödvändiga. Jag tyckte att det var särskilt viktigt att frågan om kompetensförsörjning och att väcka intresse hos studenter lyftes.
Förutom det direktsända seminariet besökte publiken på plats den nya förädlingsanläggningen med odlingskammare och laboratorium, och lantbruket på Svalövsgården. På gården fick vi tillfälle att diskutera digitala lösningar och odlingsteknologi. Vi såg växtförädling på fält där växtmaterial testas i ett stort antal parceller. Det var en fin dag tillsammans.
Jag ser att Framtidsgården Svalöv skapar förutsättningar för ett ännu närmare samarbete med olika aktörer i samhället, vi kan bjuda in till besök och gemensamma projekt på plats. Jag vill särskilt framhålla vårt viktiga partnerskap med SLU, där inte minst centrum för växtförädling av livsmedelsgrödor; SLU Grogrund, är ett nav för gemensam forskning. Det har lett till ett stärkt forskningssamarbete som kommer att leverera tydliga bidrag till ambitionerna i Sveriges Livsmedelsstrategi.
Arbetet som lett fram till lanseringen har pågått länge. Vi har sett den här utvecklingen framför oss under flera år. Det har varit utmanande att få de tekniska lösningarna på plats, där världsläget påverkat tillgång till komponenter, och den fysiska installationen tagit längre tid än väntat. Vi har arbetat målmedvetet för att få in mer ny kompetens i gruppen till hantering av bioinformatik och prediktiv modellering för att få maximalt nyttjande av till exempel speed breeding och genomisk selektion. Framför oss har vi nu ett intensivt arbete, och jag gläds åt entusiasmen bland mina kollegor. Vi har gjort en omorganisering och framöver kommer vi att arbeta tillsammans på ett nytt sätt, i nya intressanta konstellationer. Jag ser fram emot en spännande lärandeprocess.
Sammantaget tar jag med mig tre ledord från dagen; kompetensförsörjning, samarbete och långsiktighet. Det är områden vi gemensamt bör satsa på för att skapa Framtidens Jordbruk.