Nästan 100 deltagare i Växthusets första etapp 

Nästan 100 nyfikna kollegor från olika delar av Lantmännen deltog i första etappen av årets Växthus-program. Etappens huvudaktivitet har varit Division Lantbruks Innovationdagar, en serie kortare workshops under april. Syftet med aktiviteten var att samverka över avdelnings- och divisionsgränser på ett nytt sätt, och att tillsammans så frön till idéer inom årets Växthustema ’SMART Farming’.

Nu väntar en tuff urvalsprocess där 4-6 idéer kommer väljas ut för att växa vidare i höstens Accelerator-satsning, men fram till Maj 10 finns en öppen ansökan för kollegor på Lantmännen som kanske sitter och ruvar på ett guldkorn till idé som de tycker att organisationen borde realisera.

Nästan 100 kollegor deltog i Växthusets första etapp.

Nästa etapp i Växthuset – Accelerator i höst
Nästa etapp i Växthuset är en Accelerator som går av stapeln i höst. Till den kommer 4-6 utvalda idéer utvecklas vidare av grupper om c:a 3-4 personer. För ett lyckat resultat behövs alltså både idéer och deltagare. Därför kan man vara med i Växthuset både i egenskap av utvecklare av en egen, eller någon annans, idé. 

Till skillnad från Innovationsdagarna, kommer Acceleratorn vara en fysisk aktivitet, med bas i Skåne. Aktiviteten är uppdelad i 2 workshopblock i oktober. Genom de aktiviteterna ges grupperna tid och möjligheter att utveckla idéer vidare, för att presentera för ett ”Draknäste” bestående av representanter från Division Lantbruks ledning i november.

Nina Tuomikangas, programansvarig för Växthuset, förklarar vidare ”I Växthuset får våra kollegor tid och stöd att utveckla strategiskt viktiga idéer, dessutom är det ett utmärkt tillfälle att bygga nätverk inom Lantmännen. Förutom arbete kommer Acceleratorn också omfatta element som inspiration och sociala aktiviteter – vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att söka, för att utveckla både en idé men också dig själv!”

Viktiga datum:

  • Workshop-block 1: 4–5 oktober 2022 (i Skåne)
  • Workshop-block 2: 18–19 oktober 2022 (i Skåne)
  • Draknästet: 30 november 2022 (i Skåne + digitalt)

Årets tema i Växthuset: SMART Farming.

Sammanfattningsvis, vad är lärdomarna från den första etappen?
Carin Ritter, Chef för Strategi och Affärsutveckling på Lantmännen Division Lantbruk och huvudpartner i årets Växthusprogram: ”Först och främst vill jag rikta ett stort och varmt TACK till alla nyfikna kollegor som hängde med på Innovationsdagarna - det varit väldigt kul och lärorikt att få samlas i denna kreativa process – jag ser otrolig potential i det vi skapat tillsammans och stora möjligheter att hitta idéer som kan skapa nytta för såväl lantbrukskunden som för Lantmännens affär som helhet”.

Carin Ritter och Johan Wågstam, Lantmännen, Division Lantbruk.

 

Johan Wågstam, Digital affärsutvecklare på Lantmännen Division Lantbruk fyller i ”det var otroligt kul att se hur deltagarna verkligen motiveras och inspireras av ambitionen att utveckla produkter och tjänster som kan göra verklig skillnad i våra kunders vardag”.

Veronica Ehrström-Eklöf, Projektledare på Lantmännen R&D Group Functions och ansvarig för Innovationsdagarna tillägger ”Vi ville testa detta nya grepp för att göra det möjligt för fler att delta i Växthuset. Det känns kul att många var nyfikna och ville testa detta med oss! Förutom att få in idéer och lära känna nya kollegor, har vi också lärt oss mycket om detta arbetssätt, som vi ser fram emot att utveckla vidare för att ta tillvara på all potential och kraft som finns i vår organisation”.

Veronica Ehrström-Eklöf och Nina Tuomikangas, Lantmännen R&D Group Functions.

 

Fler frågor?

För frågor om Växthuset och Acceleratorn, hör av dig till programansvariga Nina Tuomikangas: nina.tuomikangas@lantmannen.com

För frågor om årets tema, hör av dig till Carin Ritter: carin.ritter@lantmannen.com