Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Intensivt arbete i forskningsstiftelsen när årets ansökningar bedöms
I Lantmännens Forskningsstiftelses beredningsgrupper bedöms de an sökningar som kommit in vid årets utlysning. I år har söktrycket varit extra stort, hela 84 ansökningar har skickats in. När beredningen är avslutad kom mer cirka 20 nya projekt att få dela på årets budget på 25 miljoner kronor.
Arbetet började redan i våras med att formulera utlysningstexter för de tre fokusområdena; Livsmedel och hälsa, Lantbruk och maskiner samt Bioenergi och gröna material. Eftersom vår stiftelse bedriver praktiskt tillämpad forskning görs detta både i dialog med Lantmännens verksamheter och genom att följa vad som händer i omvärlden.
I årets utlysningstext för Livsmedel och hälsa lyftes spannmål och baljväxter som en viktig del i den nordiska kosten. Här efterfrågas forskning om hälsoeffekter och kunskap som kan stödja arbetet med att utveckla goda, hälsosamma och innovativa livsmedel och ingredienser. Bröd är en annan viktig livsmedelskategori, en central stapelvara i kosten, där forskning om mjöl och bakningskemi för att utveckla kategorin är i fokus.
Inom lantbruksområdet vill stiftelsen ge stöd till forskning som kan stötta utvecklingen av en lönsam och hållbar växtodling och animalieproduktion. Inom det tredje fokusområdet, Bio energi och gröna material behöver vi mer kunskap om hur hela jordbrukets förädlingskedja kan användas för att bidra till ett mer biobaserat samhälle. Tre beredningsgrupper – en per område – bedömer ansökningarna, först enskilt och därefter sammanfattar gruppen sin bedömning vid ett gemensamt möte. Varje beredningsgrupp har nio deltagare: tre experter som ser till vetenskaplig höjd och kvalitet, tre lantbrukare som ser till gårdsnytta och långsiktighet och tre tjänstemän från Lantmännen som ser till affärsnytta. När beredningsgrupperna träffas rangordnas ansökningarna efter ett antal kriterier som exempelvis vetenskaplig kvalitet, projektets genomförbarhet och angelägenhet för branschen. Därefter tar stiftelsens styrelse det slutgiltiga beslutet om fördelning av medel till olika projekt.
Under december får som sökt medel i årets utlysning besked om utfallet, om deras ansökningar beviljats medel eller fått avslag. I nästa steg påbörjas planeringen inför starten på projekt som ska ge nya, spännande forskningsresultat. En del av stiftelsens uppdrag är att sprida resultaten från forskningen. En viktig kanal för detta är tidskriften Cerealier där vi lyfter aktuell forskning om mat och hälsa med fokus på spannmål och baljväxter. I första numret 2025 kommer vi att berätta mer om de nya projekten.