Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Erbjuder produkter och tjänster för ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk.
Importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbrukssmaskiner.
Utvecklar, förädlar och marknadsför livsmedelsprodukter och måltidskoncept.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
Behovet av att ersätta fossila råvaror är stort. Lantmännens Forskningsstiftelse stödjer flera projekt som syftar till att ta fram biobaserade material. Här har gluten visat sig ha potential som ersättare för oljebaserad plast.
Skogen lyfts ofta fram som en källa till biomaterial. Men precis som skogen har potential kan även lantbrukets olika strömmar användas för att skapa biomaterial. Exempelvis produceras inom Lantmännen årligen 100 000-150 000 ton vetekli, knappt 9 000 ton gluten och ca 25 000 ton havreskal. Detta är råvaror som i dag blir livsmedel, foder och energi. Men det finns fortfarande ett överskott som skulle kunna användas för exempelvis tillverkning av nya biobaserade material. Lantmännens Forskningsstiftelse finansierar flera projekt där möjligheterna att använda olika komponenter i spannmålskärnan och i kli undersöks. När vete och vetekli fraktioneras går det att utvinna stärkelse och fiber, men också proteinet gluten. Gluten är en intressant råvara som består till mer än 80 procent av en blandning av fett- och syreavvisande protein och därtill vatten och fiber. Råvaran kan användas till att skapa filmer, skum eller geler som kan ersätta fossil råvara.
Forskare på KTH, SLU och RISE har bekräftat att det går att tillverka plast av gluten. Det finns dock några utmaningar kvar innan glutenplast kan tas ut på marknaden.
Forskare på KTH, SLU och RISE har bekräftat att det går att tillverka plast av gluten. De har också sett att glutenplast har bra barriäregenskaper mot fett och syre, vilket är perfekt om man exempelvis vill packa müsli för att få längre hållbarhet. Forskare på KTH har påvisat att det även går att formspruta gluten. Formsprutning är en teknik som används vid tillverkning av plastdetaljer som strömbrytare, väggkontakter och pluggar av olika slag. Det finns dock några utmaningar kvar innan glutenplast kan tas ut på marknaden. Den behöver till exempel bli mindre känslig för fukt. Utmaningar är till för att antas. Vi undersöker nu, tillsammans med KTH, olika möjligheter att ta oss an dessa utmaningar för att gluten ska kunna användas som råvara i framtidens plastapplikationer.
Text: Annelie Moldin, Lantmännen R&D