Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Erbjuder produkter och tjänster för ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk.
Importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbrukssmaskiner.
Utvecklar, förädlar och marknadsför livsmedelsprodukter och måltidskoncept.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
Att det finns en tydlig koppling mellan fullkornsintag och hälsa råder det ingen
tvekan om, men exakt hur fullkorn bidrar till detta är komplext. Det pågår mycket
spännande forskning inom området.
Hur fullkorn av råg, vete, havre och korn påverkar vår hälsa har studerats i flera projekt som finansierats av Lantmännens Forskningsstiftelse. Ett exempel är NORDIET, som visade att hälsosam nordisk kost, med ett stort inslag av fullkorn, har likheter med medelhavskosten, med gynnsamma effekter på såväl hjärt-kärlhälsa som vikt. Fullkorn har även inkluderats i diabeteskost med positivt resultat. Forskarna är eniga om att förbättrad hälsa kan förklaras av fullkornets höga andel kostfiber och innehållet av bioaktiva komponenter. En viktig pusselbit för förståelsen av »fullkornseffekten« är ett nyligen genomfört projekt där finska forskare studerat fullkorn med hjälp av explorativ metabolomik. De har identifierat 285 ämnen som tillhör 13 olika klasser av bioaktiva komponenter, med känd eller antagen hälsoeffekt.
Fullkorn är en nyckelkomponent i en hållbar och hälsosam kost.
Men fullkornprodukter faller inte alla i smaken. Därför har flera stiftelseprojekt studerat hur fullkorn kan få en bättre smakprofil, till exempel har fermentering och behandling med olika mikroorganismer resulterat i en mildare smak hos råg. Mältning av spannmål har även visat att nivåerna av olika bioaktiva komponenter ökar. Fullkorn är även en nyckelkomponent i en hållbar och hälsosam kost och med relativt låg klimatpåverkan och hög näringstäthet är det en given spelare i vår framtida livsmedelskonsumtion. Health Grain Forum och Whole Grain Initative är två globala nätverk där akademi och industri gemensamt arbetar för att harmonisera begreppet fullkorn. De har tagit fram en global definition av fullkorn och etablerat den internationella fullkornsdagen, den 19 november. Men det finns fortfarande mycket att lära om fullkornets effekter på hälsan. Till hösten kommer forskare vid Köpenhamns universitet att studera hur konsumtion av fullkorn tidigt i livet kan påverka utvecklingen av livsstilssjukdomar. Sådan kunskap blir ovärderlig att ta del av för att ytterligare förstå fullkorns hälsoeffekter.
Text: Lovisa Martin Marais, Lantmännen R&D