Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Förberedelserna i full gång inför skörden i Hargshamn
Vid Lantmännens spannmålsmottagning i Hargshamn är det Ann-Sofi Karlsson som håller i taktpinnen. Med över 26 år inom företaget och ett starkt engagemang för lantbruket leder hon arbetet som driftchef, med ansvar för hela sju mottagningsorter i Sverige.
— Den ena dagen är aldrig den andra lik och det är precis det jag älskar med jobbet. Jag är bonddotter i grunden, så lantbruket har alltid legat mig varmt om hjärtat, säger Ann-Sofi.
I Hargshamn torkas och lagras spannmålen som levereras från närområdet, vilket gör anläggningen till en viktig länk i Uppland och Mälardalen. Tack vare hamnens kapacitet att lasta större fartyg är Hargshamn dessutom en av Lantmännens mest betydelsefulla exporthamnar.
Förberedelser inför skörden – en nyckel till trygghet och effektivitet
Inför skördesäsongen krävs en noggrann planering. Anläggningen ses över för att allt ska vara i bästa möjliga skick, beställningar läggs så att materialet finns på plats och personalen förbereds och utbildas. Det handlar inte bara om logistik och maskiner, utan minst lika mycket om människorna.
— Vi försöker förbereda allt in i minsta detalj. Är maskineriet i ordning? Finns allt material hemma? Har vi rätt personer på plats och behöver vi utbilda nya medarbetare? Jag kan ibland sitta med ny personal och visa hur spannmålen faktiskt ser ut, för att därefter lära dem om hela flödet. Det är viktigt att alla känner sig delaktiga och har god insyn i processen.

Vid Lantmännens spannmålsmottagning i Hargshamn är det Ann-Sofi Karlsson som håller i taktpinnen
En anläggning för framtiden
Hargshamn är en av Lantmännens nyaste spannmålsanläggningar och invigdes 2019. Under skörd toppar mottagningen med upp till 6 000 ton spannmål per dag.
— Vi har byggt för framtiden här. Det hanteras stora volymer på kort tid, så allt måste fungera, från IT-system till tippgrop och tork. Hargshamn är dessutom en viktig exporthamn. Spannmålen går inte bara till svenska kunder, utan exporteras ibland även till länder som Spanien och Portugal.
Mycket har förändrats sedan Ann-Sofi började arbeta med spannmålsmottagning.
— Förr kom bönderna in med traktorer och mindre spannmålsvolymer, då fanns det mer tid för samtal. I dag går det snabbare med stora lastbilar och större leveranser, vilket speglar en modern och effektiv utveckling. Vi blir hela tiden bättre på vårt arbete och kan ta emot mer på kortare tid.
Under skördetoppen ansvarar hon för att allt rullar på, inte bara tekniskt, utan också mänskligt.
— Min främsta roll är att peppa personalen, vara närvarande och se till att vi ligger i fas. Om något inte stämmer är det viktigt att vara tillgänglig och lösa det tillsammans.

Hargshamn är en av Lantmännens nyaste spannmålsanläggningar och invigdes 2019.
Årets skörd ser ljus ut – än så länge
Så här långt tycker Ann-Sofi att årets skörd ser lovande ut norr om Mälaren, särskilt för höstgrödorna.
— Jag tror på en tidig och bra skörd när jag ser höstgrödorna i fält, men mycket kan förstås fortfarande hända. Just nu är förberedelserna det viktigaste. Jag vill att allt ska fungera, både för oss och för lantbrukarna. När det gör det, då känns det riktigt bra.
Med Ann-Sofi vid rodret fortsätter spannmålsmottagningen i Hargshamn att vara en viktig länk i Lantmännens spannmålskedja med tydligt fokus på kvalitet, effektivitet och hållbarhet.