Möt Lovisa Martin Marais, Nutrition Manager R&D

Möt Lovisa, en energifull och positiv person som älskar solsken och värme och som arbetar som Nutrition Manager på Lantmännen. Inom avdelningen skojas det ibland om att Lovisa är R&Ds "globala" kort! Ta del av Lovisas vardag genom forskning, folkhälsa och nya spår inom kost och nutrition.
Hej, vem är du?
En energifull och positiv person som älskar solsken och värme! Jag har också alltid en längtan om att lyfta möjligheter och driva initiativ som berör många. Blir gärna klar med saker som ska göras, målet kan ibland kännas viktigare än resan för mig.
Vi brukar ibland skoja om att jag är R&Ds ”globala kort” med spansk pappa och finsk mamma och en sydafrikansk make. Och sanningen är att jag alltid har haft nära till att lyfta blicken globalt och intresserat mig för hur saker och ting fungerar runt om i världen. För mig är världen inte så långt borta utan mer runt hörnet Jag har bott och studerat i Frankrike, Spanien och Sydafrika vilket kanske medför att jag lätt känner mig hemma på nya orter. Jag är också mamma till två pojkar som dagligen inspirerar mig till att tänka nytt i alla möjliga situationer, vilket förhoppningsvis får mig att växa som människa. Påminnelsen om att ”jag kan ha fe”l är nyttig att ha med sig i livet.
Mest stolt över i ditt liv?
Att jag har antagit utmaningar och inte varit rädd för att följa mitt hjärta. Jag träffade min man Rudy i Sverige när han var på arbetsuppdrag här. Planen var egentligen att jag skulle studera i USA men då processen att komma dit var lång och utdragen föll lotten i stället på Rudys hemland. Så 21 år gammal packade jag väskan full med 19 kg och flyttade till Sydafrika för att läsa livsmedelsvetenskap vid University of Pretoria. När jag ser tillbaka på det beslutet idag inser jag hur viktigt steg i livet det var för mig att våga ändra mina planer och investera i det som har givit mig mest utdelning – min familj. Vi bodde i Sydafrika under fyra år innan vi flyttade tillbaka till Sverige där jag gjorde sista delen av min utbildning med en Master i bioteknik vid Chalmers Tekniska Högskola.
Berätta om din karriär inom Lantmännen?
Lantmännen kändes som ett spännande bolag och jag hade bestämt mig för att undersöka mina möjligheter att börja min karriär här. Jag besökte Lantmännens monter på en karriärdag och lyckades få ett visitkort till en person som jobbade inom Lantmännen R&D. Den kontakten ledde vidare till att jag fick chansen att arbeta med ett forskningsprojekt där vi ville lära oss mer om effekten av vetekli på vår tarmhälsa. Med tiden utvecklades min roll med fler projekt och uppdrag som sammankopplar spannmål och hälsa. Nu har jag varit på Lantmännen i tretton år.
Det är ganska många år. Vad har fått dig att stanna så länge?
De ständigt nya utmaningarna jag har i mitt arbete - nya forskningsprojekt, nya frågeställningar och nya samarbetspartner. Inget är det andra likt. Det är också utvecklande att vara med i många externa sammanhang för att skapa möjligheter att visa upp Lantmännens affärers engagemang för t.ex folkhälsa. Sedan har hela Lantmännens resa varit otroligt spännande att få vara med under, tex köpet av Biorefineries Kimstad med fokus på havre och betaglukan, Vasaan som innebar ett nytt fokus på råg. Och nu animalisk produktion med Scan. Affärer som sätter nytt ljus på området för hälsa och nutrition vilket innebär nya områden att utvecklas inom.
Vilka erfarenheter tar du med dig från dina tidigare roller?
Efter tretton år inom en gemensam funktion på Lantmännen har jag ökat min kunskap om Lantmännens affär vilket underlättar mitt arbete. Med längre erfarenhet tycker jag också att jag snabbare kan identifiera både möjligheter och eventuella hinder, vilket ger mig mer utrymme till att vara lyhörd för behov där vi kan påverka med våra samarbeten. Jag kan vara snabbare med att hitta fler gynnsamma effekter.
Mina tidigare erfarenheter från att stödja personer med funktionshinder öppnade också upp nya tankemönster och en större acceptans för variation. När jag började på R&D så var det ett viktigt perspektiv då vi ständigt möter olika intressenter med skiftande bakgrund och motivation i gemensamma projekt.
Berätta om din nuvarande roll – vad gör du på dagarna? Roligast med rollen och mest utmanande?
I korthet arbetar jag dagligen med att hitta områden inom hälsa och nutrition där forskning och samverkan kan hjälpa Lantmännens affärer att positionera sig starkare med sina produkter.
Genom forskningsprojekt kan vi inhämta ny kunskap kring hur maten vi äter påverkar vår kropp och koppla det vidare för vårt välmående. Det är viktigt att vi förstår hur våra produkter spelar roll i en sammansatt daglig kost men även hur de kan erbjuda extra hälsomervärden. Med spannmål i fokus är det nära till hands att titta på fullkorn – ett område med växande fokus då det framkommit i flera globala studier att fullkorn är den viktigaste kostfaktorn för hälsa.
Just nu är jag engagerad i ett antal forskningsprojekt där vi specifikt tittar på hur vår hälsa påverkas av just fullkornskonsumtion. Kunskapen om hälsoeffekterna är viktig för att Lantmännens livsmedelsaffär kontinuerligt ska vara aktuella och erbjuda rätt produkter till marknaden. Kommunikation kring hälsoeffekter på produkter är ett snårigt ämne samtidigt som mat och hälsa är ständigt av medialt intresse. Tidningen Cerealier vars redaktionsråd jag är del av är också en möjlighet att kommunicera kring forskning, hälsa och mat på ett lättillgängligt sätt.
Internt driver jag ett forum på Lantmännen där kollegor inom koncernen samlas för att ta del av olika ämnen inom hälsa och nutrition som är i fokus just nu – ett forum som kan hjälpa med att hitta affärsmöjligheter kopplat till områden av intresse.
Externt är jag aktiv som ordförande för nutritionsgruppen på Livsmedelsföretagen vilket medför en möjlighet att lyfta viktiga frågor för livsmedelsindustrin kopplat till utmaningar som finns och kunna hjälpa till att synliggöra dessa vid möten med branschkollegor, myndigheter och politiker. Lantmännen är även medlemmar i det nystartade svenska FullkornsFrämjandet vilket jag varit med att arbeta fram tillsammans med industri, patientorganisationer, myndighet och akademi.
Vilka egenskaper är viktiga för att lyckas i din nuvarande roll?
Förutom ämneskunskap som såklart ligger i grunden är det viktigt att vara ödmjuk inför olika parters intressen: forskare har sitt perspektiv och Lantmännens olika affärsrepresentanter har sina.Man behöver förstå allas för att hitta gemensamma och möjliga vinster.
Ett helhetsperspektiv är alltid viktigt att ha med sig, att förstå olika frågeställningar inom Lantmännen är naturligtvis en nyckel för att se potentiella möjligheter.
Berätta om ett tillfälle då du använt någon av värderingarna öppenhet, helhetssyn och handlingskraft för att ta dig vidare i projekt/beslut?
Under januari 2025 har vi tillsammans i ett forskningscentrum skickat in en ansökan om ett europeiskt hälsopåstående, alltså ett påstående som man får sätta ut på sina produkter. Det är den första ansökan som Lantmännen har varit med att ta fram sedan ett nytt regelverk trädde i kraft 2007, som gjorde hållningen kring hälsopåståenden striktare än tidigare.
Det har varit en lång process då samarbetet innefattade både andra livsmedelsföretag och akademi. Här fick jag chansen att använda viktiga verktyg för att hålla framfart och driv, öppenhet och helhetssynen från alla Lantmännens livsmedelsaffärer. Nu kan vi bara hoppas på ett positivt utfall.
Vad driver dig?
Att jag hela tiden lär mig nya saker och fortsätter att utvecklas. Att jag får jobba med olika frågor och uppdrag är spännande. Jag tycker också om att inte vara så förutsägbar utan att leverera något ibland oväntat.
Mina kollegor inom R&D är också en rikedom som bidrar till arbetsglädjen. De är som ett levande bibliotek av stor kompetens. Jag uppsaktatar mina kollegor något oerhört. Vi delar ju uppdraget tillsammans och genom dem får jag kraft, hjälp och bollplank. Vårt samarbete sinsemellan ökar också vårt nätverk, både inom och utanför Lantmännen.
Vad hoppas du blir ditt nästa steg inom Lantmännen? Och vad skulle du vilja lära dig mer om?
Affärsutvecklig, förhandling och påverkansarbete är delar jag är nyfiken på att vidareutveckla
Dina bästa tips till andra som vill göra karriär inom Lantmännen?
Lär dig så mycket som möjligt om Lantmännens olika delar, det finns en oerhörd kraft i helheten som ofta tydliggör anledningen i den mindre beståndsdelen. Allt hänger ihop.
Tre ord som beskriver Lantmännen eller det bästa med Lantmännen i en mening.
Heltäckande. Ansvarstagande. Långsiktigt.
Namn: Lovisa Martin (spanskt) Marais (från maken)
Antal år inom Lantmännen: 13
Tidigare roller: Jag har arbetat på R&D sedan jag började på Lantmännen och rollen har utvecklats under åren med projekt och uppdrag. Till en början var jag Project manager och sedan Food project manager för att nu ansvara för forskningsportföljen inom nutrition och hälsa. Innan Lantmännen arbetade jag parallellt med studier inom restaurangbranschen med tillverkning av desserter och bröd och även som boendecoach för personer inom autismspektrat.
Nuvarande roll: Nutrition Manager R&D
Fritidsintressen: Fysisk aktivitet, resor och nya utmaningar – just nu står golf i centrum för nya utmaningar. Tid med min familj, min man Rudy, sönerna Morris och Lloyd och beaglen Gibson, en hund, som älskar mat och skog.
Som liten ville jag bli: Läkare eller ”kemist på de sju haven”. Jag tyckte om idén med kemiska lösningar och att uppleva världens olika hörn, testa nytt och vara på äventyr. Intresset och kärleken för kemi i mat väcktes redan i gymnasiet då jag gjorde mitt specialarbete i ämnet och utvecklade en kokbok tillsammans med en kompis. Det ledde mig helt klart in till vidare studier och yrke inom ämnet.
Favoritprodukt ur Lantmännens sortiment? Finn crisp snacks – den kommer till användning för alla sorters situationer samt är den ett gyllene exempel på en fullkornsinnovation som jag gärna visar upp i alla olika sammanhang arbetsmässigt.
Lifehack på kemi i mat:
- Spola vatten samtidigt som du hackar lök! När man hackar lök öppnar man lökens celler som läcker svavelföreningar, dessa söker sig till vätska och bildar då svavelsyra, vilket kan leda till sveda i ögonen. Om man spolar vatten bredvid i stället så binder svavelföreningen in med vattnet och på så vis minska svedan i ögonen.
- Sänk ditt kolesterol och blodsocker efter en måltid! Fibern betaglukan i havre bidrar med den gélaktiga konsistensen i till exempelvis gröt vilket också möjliggör en kolesterolsänkning och blodsockersänkning efter måltid.