Bakom kulisserna på bageriet: möt Marianna

Det är helt enkelt människorna och kulturen som gör skillnaden.
Hej, vem är du och vad är du mest stolt över i ditt liv?
Jag heter Marianna och arbetar som Operations Director på Lantmännen Unibake, Finland & Baltikum, Frozen (frysta bageriprodukter). Lantmännen Unibake är bageridelen inom Lantmännen med över 30 bagerier i cirka 20 länder – ett globalt företag med både bake-off och färska bageriprodukter i portföljen.
Men det är mina två vuxna söner, den ena är fysioterapeut och den andra ingenjör, som jag är mest stolt över i mitt liv.
Berätta om din karriär på Lantmännen.
Jag har alltid arbetat i internationella miljöer. Det var väldigt intressant och motiverande att gå från industrivärlden till livsmedelstillverkning. Innan jag började på Vaasan (som senare blev en del av Lantmännen) arbetade jag med processutveckling och teknik inom etanolproduktion, inom plastindustri och med vattenreningsteknik. Inom livsmedel är prioriteringarna annorlunda – här handlar det om livsmedelssäkerhet, hållbarhet och produktkvalitet för att hålla kundernas nöjda.
När jag började på Vaasan fick jag ansvar för två bagerier och tillhörande supply chain. Vaasan köptes senare upp av Lantmännen och då gick jag över till Lantmännen Unibake Finland & Baltikum och byggde upp Operations-organisationen från de två olika företagen och kulturerna. Det är verkligen otroligt spännande att arbeta med människor från olika bakgrunder!
När Lantmännen sedan förvärvade Myllyn Paras i Finland så utökades mitt ansvar till fyra bagerier och hela kedjan som rör supply chain, kvalitet, teknik, operations excellence och inköp. Efter två stora förvärv och integrationer, så känner jag verkligen hur viktigt det är att ta hand om människorna.
Det är helt enkelt människorna och kulturen som gör skillnaden.

Berätta om din nuvarande roll – vad gör du om dagarna? Vad är roligast med din roll och vad är mest utmanande?
Det som gör min nuvarande roll så intressant är att ingen dag är den andra lik – jag arbetar både över landsgränser och mellan olika funktioner. Ena stunden handlar det om medarbetarutveckling, nästa om underhållsstrategi, sedan hälsa och säkerhet, eller att balansera efterfrågan och utbud, eller arbeta med revisioner och strategisk planering. Och allt däremellan – och ovanpå.
Jag reser ganska mycket, och min syster sa nyligen att när hon ringer vet hon aldrig var jag svarar ifrån!
Vad har du för relation till Lantmännens värderingar – öppenhet, helhetssyn och handlingskraft?
Helhetssynen är avgörande – att kunna ta ett helikopterperspektiv och förstå konsekvenserna av våra beslut för hela Lantmännen Unibake. Öppenhet är grunden för tillit i hela organisationen, och tillsammans jobbar vi för att lyckas.
Vad driver dig att utvecklas?
Nyfikenhet och viljan att ta sig an nya utmaningar. Det bästa med mitt arbete är det fantastiska teamet och kollegorna, det breda ansvarsområdet och variationen av uppgifter.
Ditt bästa råd till andra som vill göra karriär på Lantmännen?
Lantmännen är ett fantastiskt och hållbart företag. Kom till oss om du har viljan att vinna, tillsammans.
Vad är ditt bästa tips till någon som är ny på Lantmännen?
Var öppen, flexibel och våga lyfta dina insikter – de är viktiga och gör skillnad.
Till sist, Marianna – har du någon ”fun fact” om Lantmännen som inte alla känner till?
Vi skickar bagerirester, så som brödsmulor, till Agro Recycling där det processas och sedan åker materialet vidare till Lantmännen Biorefineries i Sverige. Det vore roligt att följa hur vårt processavfall förvandlas till bioetanol, kolsyra och ingredienser till djurfoder.
Tack Marianna, för att du delade med dig av dina erfarenheter, ditt liv och ditt arbete!

Namn: Marianna Vuorikari
Antal år på Lantmännen: 12 år
Tidigare roller: Jag började på Vaasan 2013 som Production & Supply Chain Director för Finland, Sverige och Norge.
Nuvarande roll: Operations Director på Lantmännen Unibake, Finland & Baltikum.
Fritidsintressen: Jag älskar att tillbringa tid med familjen. Något helt annat jag tycker om är att hålla på med renoveringsarbete hemma och på vårt sommarställe – det är så givande att se resultatet. Något jag också tycker om är utomhusträning, att resa och läsa.
Som liten ville jag bli: Läkare – men sedan tog den tekniska banan över när jag insåg hur coolt det är med ingenjörsyrket.
Favoritprodukt ur Lantmännens sortiment: Vaasan Ruispalat Rustiikki – ett rågbröd från Finland.