Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
859 800 ton
skördat spannmål enligt programmet sedan 2015
-45% CO2
Vete odlat enligt programmet har en minskad klimatpåverkan med upp till 45%.
56 900 ton CO2e
har besparats genom programmet sedan starten 2015
Så funkar odlingsprogrammet
I Lantmännens odlingsprogram Klimat & Natur för Framtidens Jordbruk odlas spannmål efter kriterier som minskar klimatpåverkan och gynnar biologisk mångfald. Med Klimat & Natur driver vi utvecklingen, möter marknadens efterfrågan på hållbart producerade livsmedel och skapar möjligheter för lantbrukare att minska klimat- och miljöpåverkan i odlingen. Produkterna från odlingsprogrammet har sedan 2015 minskat klimatavtrycket med upp till 45 procent och odlingen omfattar idag vete, korn, råg och havre.
Nyhet 2024: Fler åtgärder för biologisk mångfald
Inför skördeåret 2024 inkluderades nya fyra åtgärder som gynnar biologisk mångfald i odlingsprogrammet – baljväxtrik vall, kantzoner, fågelåker och fång-och mellangrödor. Åtgärderna skapar utrymme för och ger mat åt pollinatörer, fåglar och smådjur.
Nyhet 2023: Fossilfri gödsel
I samarbetet med Yara inkluderades fossilfri mineralgödsel i odlingsprogrammet 2023. Med den fossilfria gödseln följer Klimat & Natur minskningstakten i Parisavtalet och Science Based Targets för jordbrukssektorn. Vi har nu kunnat minska klimatpåverkan från odlingen med upp till 45 procent jämfört med genomsnittlig konventionell odling i Sverige 2015.
Ett program, fyra sädesslag
Vete har odlats sen starten av programmet 2015.
Råg började också odlas redan 2015.
2020 inkluderas havre inom Klimat & Natur.
2022 började korn odlas enligt programmet.
![]()
Viljan att ställa om jordbruket finns och jag talar för många av mina kollegor, men vi behöver hjälp att skapa en ekonomisk hållbarhet också. Det är små marginaler i jordbruk.