Gårdsrevisioner säkrar hållbara mervärden

Under juni genomfördes den årliga gårdsrevisionen hos jordbruk som är anslutna till Lantmännens odlingsprogram Klimat & Natur. Lennart Smedjevik, som arbetar på Certifieringsorganet Intertek Certification AB, skriver om vikten av gårdsbesöken och odlingsprogrammet. Under flera år har han säkerställt att lantbrukare följer programmets kriterier som både minskar klimatpåverkan och gynnar biologisk mångfald.
Under hela mitt yrkesliv har jag varit verksam inom livsmedelskedjan, med särskilt lång erfarenhet från slakteribranschen. De senaste 14 åren har jag arbetat med revision inom jordbrukssektorn för Intertek Certification AB, ett företag som i över 130 år har verifierat kvalitet, hållbarhet och produktsäkerhet åt aktörer världen över.
Under juni är en del av mitt uppdrag att genomföra gårdsrevisioner inom Lantmännens odlingsprogram Klimat & Natur. Programmet är ett konkret verktyg för att göra lantbruket mer hållbart, med tydliga och mätbara krav. Fokus ligger på att minska klimatpåverkan, gynna den biologiska mångfalden och samtidigt skapa förutsättningar för en konkurrenskraftig och framtidsinriktad livsmedelsproduktion. Det är ett systematiskt och långsiktigt arbete som börjar på gården.
Kvalitet i praktiken
Kvalitet är kärnan i all revision, men begreppet rymmer mycket mer än att uppfylla tekniska kriterier. Det handlar om att möta förväntningar, ta ansvar och leverera långsiktig hållbarhet. I många sammanhang stämmer det fortfarande: du får vad du betalar för. Det gäller inte minst för livsmedel.
Jag reviderar många olika system och program, men Klimat & Natur skiljer sig genom sin nära koppling till lantbrukets praktiska vardag. Programmet är inte bara ett mervärde på en produkt, det är ett strukturerat stöd för lantbrukaren att mäta, dokumentera, förbättra och få ersättning för de investeringar som görs i klimat- och miljönytta. Det skapar riktiga resultat, både på gårdsnivå och i hela värdekedjan.
Klimat & Natur är ett dynamiskt program som kontinuerligt utvecklas. Kriterierna omfattar allt från modern precisionsodling och fossilfri gödsel till blommande zoner för att gynna biologisk mångfald. I år firar programmet tio år, och under tiden har både nya krav införts och befintliga regelbundet utvärderats. Programmet fungerar oavsett gårdens storlek, vare sig det handlar om 50 hektar eller uppåt 1 500 hektar.

Mellangrödor är ett kriterium i odlingsprogrammet som gynnar biologisk mångfald.
Mer än bara kontroll
Gårdsrevisionen syftar till att följa upp att hållbarhetsarbetet inte bara stannar i teorin, utan genomförs i praktiken. Men min roll handlar också om att föra en konstruktiv dialog med lantbrukaren, att resonera om lösningar, förbättringar och möjligheter till utveckling. Visst kan det upplevas känsligt att bli bedömd, men många lantbrukare värdesätter att en oberoende part tittar på arbetet: det gör samtalet rakt, sakligt och resultatinriktat.
Väl på gården går vi igenom vår checklista som samlar samtliga programkriterier. Vi beger oss ut på fälten för att kontrollera allt från blommande kantzoner till fång- och mellangrödor, till att granska kvitton för att säkerställa att rätt gödsel och andra insatsmedel har använts. Steg för steg får vi på så vis en samlad bild av hur väl man följer programmet.
En vanlig fråga jag får är om många fuskar. Svaret är nej. Medvetet fusk är ovanligt. De allra flesta lantbrukare vill verkligen göra rätt. De avvikelser jag ser handlar oftast om misstag, eller slarv. När Klimat & Natur lanserades var regelöverträdelser vanligare, i dag är avvikelserna marginella, vilket är ett tecken på att programmet har mognat.
Jag minns till exempel en odlare som ett år fick en del avvikelser, bland annat för att lärkrutor inte anlagts enligt kraven. Året därpå hade han följt reglerna till punkt och pricka och fick inga avvikelser alls, ett konkret bevis på hur revision driver verklig förbättring.
När oberoende experter granskar arbetet får lantbrukare, livsmedelssektorn och konsumenter en gemensam måttstock. Det skapar transparens och trovärdighet i hela kedjan, stimulerar fortsatt utveckling och gör resultaten jämförbara över tid och mellan länder. Därför är extern revision viktigt.

Ett arbete jag är stolt över
Det är ett avgörande arbete som pågår varje dag ute på gårdarna, där varje beslut om foder, gödsel, växtföljd eller skyddszon gör skillnad.
Det är också därför jag brinner för det här jobbet. Jag får vara med där det händer, bidra med min erfarenhet och hjälpa till att föra lantbruket framåt. Om vi ska möta klimatutmaningen och samtidigt trygga vår livsmedelsförsörjning, då krävs rätt kunskap, rätt verktyg och en struktur som säkerställer att orden omsätts i handling. Det är där program som Klimat & Natur spelar roll och där mitt arbete faktiskt gör skillnad.
Klimat & Natur - Lantmännens odlingsprogram
I Lantmännens odlingsprogram Klimat & Natur för Framtidens Jordbruk odlas spannmål efter kriterier som minskar klimatpåverkan och gynnar biologisk mångfald. Med Klimat & Natur driver vi utvecklingen, möter marknadens efterfrågan på hållbart producerade livsmedel och skapar möjligheter för lantbrukare att minska klimat- och miljöpåverkan i odlingen. Produkterna från odlingsprogrammet har sedan 2015 minskat klimatavtrycket med upp till 45 procent och odlingen omfattar idag vete, korn, råg och havre.